Svi znamo da je zdravo jesti voće, čak i ako osoba boluje od dijabetesa. No s obzirom na to da voće sadrži šećere, dijabetičari treba da paze na količinu i vrstu voća koju će konzumirati.
Dijabetes je autoimuna bolest kod koje pacijent ima visok nivo šećera u krvi jer tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu insulina ili zato što ćelije ne reaguju na proizvedeni insulin.
Ljekari su neko vreme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli da jedu voće, međutim moderna medicina upućuje na sasvim suprotno.
Važan dio prehrane
Nutricionisti i stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara i da bi osobe koje boluju od te bolesti dnevno trebalo da konzumiraju dvije porcije od 250 grama, piše njemački časopis „Diabetes Ratgeber“, uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dvije šake malina.
Dijabetičarima preporučuju izbor voća bogatog vlaknima koje sadrži puno vode, a časopis donosi listu poželjnog voća:
Jabuke – ovo voće je odličan izbor za dijabetičare jer sadrži malo kalorija, a podstiče tijelo na sagorijevanje ostalih kalorija. Bogat su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje nivo slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.
Bobičasto voće je bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daju crvenu boju i podstiču oslobađanje insulina, regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Lubenice sadrže dosta vode, kao i jagode, papaja ili šljive.
Poželjno voće s velikom količinom vode
Sve navedeno voće odlično deluje kod usporavanja apsorpcije glukoze. Voće s velikom količinom vode dijabetičari bi trebalo da konzumiraju svakodnevno.
Grejp i narandže mogu se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visokog nivoa šećera u krvi, posebno kada se konzumiraju s namirnicama koje imaju nizak nivo masti, šećera i skroba.
Urme – sedam urmi dnevno sadrži 4 grama vlakana, što ovo voće čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. I one su bogate antioksidansima. Po porciji ih sadrže više od grožđa, narandže, brokolija i paprike.
Orasi – samo desetak oraha sadrži skoro 2 grama vlakana i 2,6 g alfa-linolenske kiseline. Međutim, s obzirom na to da orasi sadrže dosta kalorija, dijabetičarima se savjetuje da pripaze prilikom njihovog unosa u organizam, ako paze na težinu. Mogu ih jesti umjesto grickalica ili dodati omiljenim salatama.
„Diabetes Ratgeber“ ističe da je važno znati dobro kombinovati voće s drugom vrstom hrane. Podsjećaju da voće sporije podiže nivo šećera u organizmu kada se konzumira s namirnicama bogatim proteinima poput sira ili prirodnog jogurta. (VZ)