Kiš sa prasom, odličan izbor za zdravo zimsko jelo

Prasa je također dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A bogat je i vitaminom C koji jača imunitet,

kis sa prasom idealan je prijedlog za zimski rucak
Kiš sa prasom (Foto: ilustarcija)

Prasa je izuzetno zdrava i bogata hranjivim tvarima, što znači da ima malo kalorija, ali obilje vitamina i minerala.

Jedna porcija kuhane prase od oko 100 grama ima samo 31 kaloriju.

Prasa je bogata i provitaminom A karotenoidima, uključujući i beta karoten.

Tijelo pretvara te karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, optimalno funkcioniranje imunološkog sistema i ćelijsku reprodukciju.

Prasa je također dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A bogat je i vitaminom C koji jača imunitet, obnavlja tkiva, omogućuje apsorpciju željeza i povećava proizvodnju kolagena.

Ovo povrće ima oko dva i po puta više vitamina C od narandže. Također je dobar izvor mangana, koji pomaže u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i održava štitnjaču zdravom.

Sve to su i više nego dobri razlozi da prasu uvrstitet u prehranu.

Evo kako pripremiti popularni quiche (kiš) sa prasom:

Potrebni sastojci: tri veće prase, samo bijeli i svijetlozeleni dio, dvije kašike ulja, jedno česwno bijelog luka, dva žumanca, jedno cijelo jaje, jedan paket lisnatog tijesta (izvrsno je i s tijestom za pizzu), ¾ šoljice mlijeka, 100 g ribanog punomasnog sira, so i biber po ukusu.

Napomena: ako izbjegavate namirnice životinjskog porijekla, umjesto jaja i mlijeka možete koristiti kremu za kuhanje od soje i po izboru malo sojinog mlijeka.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Lisnato tijesto razvaljajte valjkom na četiri mm debljine. Stavite ga u maslacem namazanu zdjelu ili pleh i izbodite viljuškom. Tijesto treba prekriti i stranice.

Prasu dobro operite i ocijedite pa je narežite na kolutiće.

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte prasu i prstohvat soli. Pržite dok ne omekša uz povremeno miješanje.

Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i dinstajte oko pola minute. Sklonite sa štednjaka.

U srednje velikoj zdjeli umutite žumanjak i jaje.

Lisnato tijesto lagano premažite razmućenim jajima. Stavite u zagrijanu rernu na 10 minuta, pa izvadite.

U jaja dodajte so (oko pola kašičice), biber i mlijeko te umutite.

Rasporedite prasu u ravnomjernom sloju preko lisnatog tijesta. Po vrhu pospite sir u ravnomjernom sloju. Prelijte razmućenim jajima i mlijekom.

Stavite u rernu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se ohladi petnaestak minuta prije posluživanja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *