Opće je poznato da je med izuzetno zdrav za ljudski organizam.
Između ostalog jača imunitet, njeguje i pomlađuje kožu, liječi probavne smetnje i izvrsna je zamjena za šećer. Međutim, kako postoje različite vrste meda tako se i njihove karakteristike međusobno razlikuju.
Kestenov med posebniji je od ostalih vrsta meda zbog svoje specifične tamno crvene boje, kestenjastog mirisa i izrazito karakteristično slatko-gorkog okusa. Budući da je zbog tanina koje se nalazi na stablu kestena pomalo gorkastog okusa, idealan je za one koji ne vole slađe vrste meda.
Dobiva se od cvjetova kestena koji cvjetaju u drugoj polovini maja, a plodovi kestena rastu tek početkom jeseni. Budući da pčele sakupljaju nektar cvjetova na visokim temperaturama tokom juna i jula, med je potrebno vrcati što prije.
Kestenov med bogat je mineralima od kojih se ističu željezo, fosfor, kalij, kalcij i magnezij, a od vitamina bogat je vitaminima A, C i B.
Ovaj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje. (tl)