Kefir je kultiviran, fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt.
Određeni izvori navode da je ovo piće staro više od 1000 godina, a porijeklom je sa Kavkaza. Navodno ga je ondašnje lokalno stanovništvo, poznato po zdravlju i dugovječnosti, slučajno otkrilo za vrijeme nošenja svježega mlijeka u svojim kožnim vrećicama.
Dio razloga zbog kojih je kefir u posljednjih nekoliko godina postao pristupačniji i rašireniji vjerovatno je zbog zdravstvenih koristi. On sadrži mnogo hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcija. Kalcij pomaže u stvaranju jakih kostiju, protein gradi jake mišiće, a kalij je važan za zdravlje srca.
Ipak, probiotici su najjača zdravstvena korist koju kefir može ponuditi. Prema Mayo klinici, probiotici mogu pomoći u poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korištenja antibiotika.
Liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome smanjuju ili sprečavaju gastrointestinalne infekcije ili pospješuju oporavak nakon, pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sistema.
Lјеkоvіtоѕt, оdnоѕnо tеrареutѕkа ѕvојѕtvа kеfіrа роtјеču оd nјеgоvе mіkrоflоrе, ра је čаk 1887. gоdіnе рrіznаt kао nајmоćnіје ѕrеdѕtvо u bоrbі рrоtіv tubеrkulоzе. (tl)