Veoma je korisna za zdravlje, i kao takva pšenica je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani.
Odlična je za crijeva, u kojima je izvor našeg imuniteta, podstiče metabolizam i sadrži željezo, cink, selen kao i vitamin B. Ukoliko je spremite na ovaj način, kašika dnevno će vam biti dovoljna za vitku liniju i jak imunitet tokom hladnih dana koji dolaze.
Jedite kad god osjetite glad, sa malo meda, cimeta ili kakao praha.
Sastojci:
1 kg pšenice
50 grama suhog grožđa
50 grama oraha
50 grama lješnika
50 grama badema
Priprema:
Potopite pšenicu preko noći, pa je sutradan polako kuhajte najmanje tri sata.
Vodu dolivajte polako, da nikad ne bude previše.
Orah, lješnik i badem sameljite.
Pred kraj kuhanja dodajte ih u žito i kuhajte još desetak minuta.
Ohladite i čuvajte u frižideru. (tl)