
Krastavci su neizostavan dio ljetne trpeze – svježi, hrskavi i idealni uz gotovo svaki obrok. Međutim, mnogi su se barem jednom susreli s neprijatnim iznenađenjem: gorak ukus koji pokvari i najjednostavniju salatu.
Gorčina u krastavcima potiče od supstance zvane kukurbitacin, koja se u najvećim količinama nalazi u vrhovima ploda – posebno onom gdje je krastavac bio povezan za biljku. Iako to zavisi i od sorte i uslova uzgoja, postoji jednostavan trik kojim tu gorčinu možete efikasno neutralisati.
Trik je sljedeći:
- Odsijecite vrh krastavca.
- Trljajte ga kružnim pokretima o preostali dio ploda.
- Kada se pojavi bijela pjena, znak je da se kukurbitacin oslobađa.
- Isto uradite i s drugim krajem.
- Temeljno isperite hladnom vodom.
Za dodatnu svježinu, krastavce možete posoliti nakon sječenja i ostaviti ih da odstoje 10–15 minuta. So izvlači višak tečnosti, omekšava plod i dodatno uklanja gorke note.
Zahvaljujući ovom triku, krastavci će zadržati svoju svježinu i blagi ukus, bez iznenađenja. Isprobajte već danas!
