Kako ukloniti gorčinu iz krastavaca – jednostavan trik koji zaista djeluje

Gorčina u krastavcima potiče od supstance zvane kukurbitacin, koja se u najvećim količinama nalazi u vrhovima ploda – posebno onom gdje je krastavac bio povezan za biljku. Iako to zavisi i od sorte i uslova uzgoja, postoji jednostavan trik kojim tu gorčinu možete efikasno neutralisati

(Gorčina u krastavcu više neće biti problem – Foto: Freepik: Ilustracija)

Krastavci su neizostavan dio ljetne trpeze – svježi, hrskavi i idealni uz gotovo svaki obrok. Međutim, mnogi su se barem jednom susreli s neprijatnim iznenađenjem: gorak ukus koji pokvari i najjednostavniju salatu.

Gorčina u krastavcima potiče od supstance zvane kukurbitacin, koja se u najvećim količinama nalazi u vrhovima ploda – posebno onom gdje je krastavac bio povezan za biljku. Iako to zavisi i od sorte i uslova uzgoja, postoji jednostavan trik kojim tu gorčinu možete efikasno neutralisati.

Trik je sljedeći:

  1. Odsijecite vrh krastavca.
  2. Trljajte ga kružnim pokretima o preostali dio ploda.
  3. Kada se pojavi bijela pjena, znak je da se kukurbitacin oslobađa.
  4. Isto uradite i s drugim krajem.
  5. Temeljno isperite hladnom vodom.

Za dodatnu svježinu, krastavce možete posoliti nakon sječenja i ostaviti ih da odstoje 10–15 minuta. So izvlači višak tečnosti, omekšava plod i dodatno uklanja gorke note.

Zahvaljujući ovom triku, krastavci će zadržati svoju svježinu i blagi ukus, bez iznenađenja. Isprobajte već danas!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *