
Spremanje različite vrste hrane ostavit će traga u vašem domu, a bez obzira da li imate napu, nekad je nemoguće brzo neutralisati neugodne mirise. Međutim, određeni savjeti i sastojci vam mogu pomoći.
S nadolazećim Bajramom – mnogi će u Bosni i Hercegovini spremati najrazličitija jela za svoje goste, što bi moglo ostaviti traga u vazduhu. Ukoliko se pitate kako biste se mogli riješiti mirisa, možete pokušati nekoliko sljedećih trikova.
Najbolji način da izbjegnete mirise je da ih ispušete vani. Otvaranje prozora prije početka kuhanja pomaže u cirkulaciji zraka, posebno ako postavite ventilator usmjeren prema prozoru.
Očistite odmah – obrišite mrlje na šporetu i radnoj površini, a sve masne posude za kuhanje operite odmah nakon kuhanja. Najbolje je voditi računa o tavi punoj ulja odmah umjesto da pustite da se miris širi s vremenom. Ne zaboravite očistiti odvod od ostataka hrane i izbaciti smeće.
Spremite prirodni osvježivač zraka – začini ugodnog mirisa poput karanfilića, štapića cimeta ili kore limuna i drugih citrusa mogu se dinstati u vodi na šporetu za potpuno prirodan osvježivač zraka koji će prikriti sve neugodne kuhinjske mirise.
Ostavite zdjelu sirćeta ili sode bikarbone na radnoj površini preko noći. Kako biste neutralizirali zaista tvrdokorne mirise, pokušajte ostaviti posudu napunjenu bijelim sirćetom ili sodom bikarbonom na pultu prije nego odete u krevet.
Slično kao s citrusima, prokuhavanje lonca vode sa bijelim sirćetom može pomoći u uklanjanju i neutralizaciji mirisa. (tl)