Vjerujemo kako svi na tanjiru žele imati organski uzgojenu hranu. No danas je to gotovo nemoguće.
Često moramo otići do trgovine i / ili tržnice i kupiti šta se tamo nalazi.
Olakšavajuća okolnost je što se može prepoznati organska od one hrane koja je uzgojena uz pomoć raznih hemijskih preparata.
Ali kako to znati, kako, primjera radi, prepoznati paradajz koji je tretiran pesticidima?
Paradajz spada u grupu voćki i nemoguće ga je čuvati tokom cijele zime, ali već u proljeće nalazi se u prodaji.
Kako biste utvrdili da li je povrće ili voće tretirano pesticidima, možete raskrižiti paradajz i pogledati unutrašnjost.
Obično paradajz s toksinima imaju žućkaste pruge, sa žutim “dijelom” u sredini.
Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i izgleda identično, jer plodovi koji izgledaju kao da su “nacrtani” po istom modelu, sasvim sigurno nisu prirodni.
Izbjegavajte pakirano voće, ono je gotovo u pravilu iz proizvodnje u kojoj su obilno korišteni hemija i pesticidi.
Ako paradajz ne izgleda “savršeno”, ako ima brazde, smeđe šare ili neke od njih izgledaju “uvrnuto”, najvjerovatnije se radi o nešpricanim plodovima. (tl)