
Ljeto je nezamislivo bez lubenice – sočne, slatke i rashlađujuće kraljice sezonskog voća. Ali kako znati da ste izabrali onu pravu? I dok su se generacije oslanjale na kucanje po kori u nadi da će prepoznati savršen zvuk zrelosti, stručnjaci danas tvrde da postoje tri mnogo pouzdanije metode.
1. Mrlja na kori otkriva zrelost
Najsigurniji znak da je lubenica zrela jeste mrlja koju ima na površini – mjesto na kojem je plod ležao dok je sazrijevao na zemlji. Ako je ta mrlja žućkasta, lubenica je dozrela prirodno. Bijele ili svijetle mrlje znače da je plod prerano ubran, dok lubenice bez mrlja treba izbjegavati jer vjerovatno nisu imale dovoljno vremena na suncu.
2. Boja i površina kore
Zdrava lubenica ima tamnozelenu, sjajnu i neoštećenu koru. Bilo kakva oštećenja, suhe linije, mekoća ili izbočine mogu biti znak truleži, nezrelosti ili lošeg kvaliteta. Imajte na umu – što je kora čvršća i glatkija, to je unutrašnjost vjerojatnije sočna i slatka.
3. Težina govori više od izgleda
Lubenice su 92% voda, što znači da bi idealna lubenica trebala biti najteža u odnosu na svoju veličinu. Uzmite nekoliko sličnih po dimenzijama i odaberite onu koja djeluje najteže – upravo ta će najvjerovatnije biti najslađa i najsočnija.
