Većina ljudi jede cveklu i baca njeno zeleno lišće ne znajući da je, kada se skuha, ukusno je i hranjivo.
Sljedeći recept odličan je način kako iskoristiti i lišće cvekle, piše marthastewart.com.
Potrebni sastojci: cvekla s lišćem, bijeli luk, začin crvene paprike (sitno narezan, ne mljeven), pola narandže, maslinovo ulje, so i biber.
Postupak pripreme:
Nasjeckajte lišće cvekle. Ogulite i narežite cveklu na prutiće.
Popržite lišće s bijelim lukom i listićima crvene paprike.
Izvadite iz tave i dinstajte cveklu dok ne omekša.
Preko omekšale cvekle iscijedite pola narandže, pokapajte maslinovim uljem, začinite solju, biberom te ako volite dodajte još soka od narandže.
Zašto lišće cvekle?
Lišće cvekle ima veći udio željeza od špinata, a također je dobar izvor magnezija, kalija, kalcija, bakra, mangana…
I vitamina ima napretek: A, B, C, E, K… Bogato je folnom kiselinom, proteinima, hlorofilom, karotenoidima i triptofanom – aminokiselinom koja je važna za dobar san i raspoloženje.
Hrskavo i osvježavajuće lišće cvekle odlično pročišćava organizam. Može se pripremati kao ostalo lisnato povrće (primjera radi, na iste načine kao špinat i blitva), a manje je gorko od blitve i rukole. Zbog crveno-zelene boje vrlo je dekorativno u salatama.
Osim što prija sirovo, možete ga pripremiti kao prilog (primjera radi, popržiti ga s bijelim lukom na maslinovom ulju), dodavati u supe, variva, slane filove…
Od lišća cvekle može se napraviti zeleni kašasti sok ili ga možete dodati u frape. (tl)