
Skupa Dubai čokolada, koja je na društvenim mrežama mjesecima izazivala pravu pomamu, u najnovijem testu Stiftung Warentest ostvarila je razočaravajuće rezultate.
Od šest testiranih pločica, neke su sadržavale toksine plijesni i štetne tvari iz masti.
Stručnjak za zaštitu potrošača Torsten Knippertz u Njemačkoj objašnjava šta to znači za ljubitelje slatkiša i kakve zdravstvene posljedice može imati konzumiranje takve čokolade?
Prema riječima Knippertza, konzumiranje čokolade moglo bi postati opasno samo u vrlo velikim količinama.
Ipak, upotreba ove slatke poslastice nije bez rizika.
– Ovi aflatoksini, toksini plijesni, sumnja se da su kancerogeni, barem u visokim dozama, i da mogu oštetiti jetru i bubrege – kaže Knippertz u intervjuu za RTL.
Također je naglasio da su štetne tvari iz masti također zdravstveno opasne.
– One nisu dobre, to su nusproizvodi koji se pojavljuju i u drugim proizvodima, primjera radi u hrani za dojenčad, ali i u ovoj čokoladi. Ove pločice nemaju veze s visokom kvalitetom, a visoka cijena nikako nije opravdana – zaključuje Knippertz.
Stručnjaci Stiftung Warentesta također su kritizirali nedostatak važnih informacija na pakiranju Dubai čokolade.
– Nedostaju podaci o nutritivnim vrijednostima, kao i informacije važne za alergičare. Četiri od šest testiranih čokolada uopće nisu smjele biti prodavane u Njemačkoj – objasnio je Knippertz u intervjuu za RTL.
Stiftung Warentest također je otkrio da je u čokoladi uglavnom vrlo malo pistacija, a upravo je taj sastojak za mnoge činio ovu poslasticu toliko zanimljivom.
Umjesto da troše puno novca na Dubai čokoladu, potrošači bi trebali sami pripremiti svoju čokoladu.
– To ne samo da je zabavnije i ukusnije, već je u najgorem slučaju i zdravije – zaključuje stručnjak.
Iako je Dubai čokolada postala hit na društvenim mrežama, testovi su pokazali da njena kvaliteta ne opravdava visoku cijenu.
Potrošačima se savjetuje oprez pri kupovini, i ako je moguće, samostalna priprema čokolade kako bi izbjegli potencijalne zdravstvene rizike. (tl)