Pripadaju grupi bobičastog voća. Mnogi su s nestrpljenjem dočekali njihovu sezonu. Osim što lepo izgledaju i što su ukusne, pružaju ceo spektar mikronutrijenata koji blagotvorno deluju na zdravlje čoveka.
Nažalost, danas se upravo jagode smatraju jednim od pesticidima najzagađenijih proizvoda. No, ako imate svoje jagode i ako niste alergični, nema razloga da se odmah ne zasladite.
Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto je ovo voće idealan odabir za vaše zdravlje:
Ubrzavaju metabolizam
Sadrže mnoge antioksidanse, flavonoide, polifenole, fitonutrijente i vlakna pa pomažu da se smanji apetit i ubrza metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama obezbeđuju urednu probavu i sprečavaju zatvor.
Nisu kalorične i pomažu u sagorevanju masti
Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je oko 98 posto dnevnih potreba. Samim tim što nisu kalorične, jagode su odličan saveznik u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimulišu topljenje nataloženih masti. To pomaže pri sagorevanju masnih naslaga.
Pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog pritiska
Elagične kiseline, kvercetin, antocijanin i katehin koje se nalaze u jagodama pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a snižavaju i nivo lošeg holesterola. Konzumacija jagoda pomaže i pri boljoj cirkulaciji te održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.
Čuvaju moždane funkcije
Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u ćelijama mozga. Takođe, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Tako se pokazalo da je dovoljno tokom osam nedelja redovno jesti jagode kako biste poboljšali kratkoročno pamćenje.
Mogu da pomognu u zaštiti zdravlja kostiju
Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijumom i magnezijumom, koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose.