Italijanski trik da jedete tjesteninu, a da se ne debljate

Za razliku od meko kuhane tjestenine koja se odmah pretvara u šećere i energiju u krvi, tjestenina "al dente" zahtijeva duže vremena da je organizam svari i ostaje duže dostupna u našem organizmu
kuhanje tjestenine al dente je italijanski trik koji je efikasan u borbi protiv debljanja
(Italijani su inače veliki majstori za pripremanje tjestenine – Foto: Ilustracija)

Trik koji Italijani cijelog života koriste kako bi spriječili da se ugoje od tjestenine primjenjuje se još dok se tijesto kuha.

Italijani ovu hranu uvijek kuhaju “al dente”. To jest, mekana spolja, ali čvrsta iznutra. Zašto dobijate manje kilograma? Probavnom sistemu je potrebno više vremena da ga svari i asimiluje ugljene hidrate.

Za razliku od meko kuhane tjestenine koja se odmah pretvara u šećere i energiju u krvi, tjestenina “al dente” zahtijeva duže vremena da je organizam svari i ostaje duže dostupna u našem organizmu. Samim tim, duže se osjećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije pre nego se pretvore u masti.

Što se tiče sosova, najbolji su oni od sirovog ili kuhanog povrća. Možemo se odlučiti za toplo jelo ili verziju salate. Izbjegavajte da uz jelo dodate hljeb. Umakanje hljeba u sos od tjestenine je veoma ukusno, ali predstavlja dodatne kalorije koje velika većina ljudi (sa izuzetkom sportista) ne može da priušti. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *