
Iako se jagode često ističu kao izuzetno zdravo voće bogato vitaminima i antioksidansima, one mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za određene grupe ljudi, posebno one s hroničnim oboljenjima bubrega i alergijama.
Opasnost za bubrežne bolesnike
Jagode sadrže visoke koncentracije kalija i oksalata, što može predstavljati prijetnju za osobe koje boluju od hronične bubrežne insuficijencije. Prema studiji iz Journal of Renal Nutrition (2019), prekomjeran unos kalija može dovesti do hiperkalemije – potencijalno fatalnog poremećaja koji može uzrokovati srčane aritmije i zastoj srca. Osim toga, oksalati u jagodama dodatno povećavaju rizik od formiranja bubrežnih kamenaca.
Dr. Mark Rosenberg, nefrolog iz bolnice Mount Sinai, upozorava: „Kod pacijenata sa smanjenom glomerularnom filtracijom, i voće poput jagoda može djelovati toksično ako se konzumira nekontrolisano.“
Alergijske reakcije nisu rijetkost
Jagode su također poznat alergen, a kod osoba koje pate od alergije na polen – naročito polen breze – mogu izazvati oralni alergijski sindrom (OAS). Ovaj sindrom se manifestira svrbežom, oticanjem usana, jezika i grla. U težim slučajevima, može doći i do ozbiljnijih sistemskih reakcija poput anafilaktičkog šoka.
Prema studiji iz American Journal of Clinical Dermatology (2020), čak 70% osoba s OAS-om navelo je jagode kao jedan od glavnih okidača simptoma.
Iako su jagode bogate korisnim nutrijentima, hronični bolesnici, posebno oni s bubrežnim oboljenjima i alergijama, trebaju biti oprezni. Prije uvrštavanja ovog voća u svakodnevnu ishranu, preporučuje se konsultacija sa ljekarom ili nutricionistom.
