
U svijetu brzih i jednostavnih jela, pizza pripremljena od lisnatog tijesta predstavlja idealan izbor za one koji žele uživati u hrskavoj i sočnoj kombinaciji okusa, a pritom uštedjeti vrijeme u kuhinji. Ovaj recept nudi savršen balans između klasične pizze i praktične pripreme, uz mogućnost da svaki gurman prilagodi nadjev svojim željama.
Sastojci koji pristaju svakoj trpezi
Za pripremu ovog jela biće vam potrebno 500 grama lisnatog tijesta, koje predstavlja bazu za tanki i hrskavi sloj. Nadjev se sastoji od 200 grama šunke i 200 grama sira po izboru, uz dodatak kašičice origana koji daje tipičnu aromu pizze. Osim toga, za bogatiji ukus koristi se šest kašika pasiranog paradajza, a jelo se začinjava solju i biberom po ukusu. Premazivanje umućenim jajetom daje zlatnu boju i dodatnu hrskavost.
Jednostavan i brz postupak pripreme
Priprema počinje tankim razvaljivanjem lisnatog tijesta na pobrašnjenoj podlozi, nakon čega se izreže u krug. Pećnica se zagrijava na 200 stepeni, a okrugli kalup oblaže papirom za pečenje kako bi se spriječilo lijepljenje. Nakon što se jaje istuče, na polovinu kruga tijesta nanosi se prethodno pripremljeni nadjev, a zatim se tijesto preklopi i čvrsto zatvori rubovima.
Kako bi se spriječilo podizanje tijesta tokom pečenja, rubovi se izbodu vilicom, a zatim se cijela površina premaže jajetom. Pizza se peče 20-ak minuta, dok ne poprimi zlatno smeđu boju, a potom se može odmah poslužiti.
Idealan obrok za svaku priliku
Ova pizza je odličan izbor za brzi ručak ili večeru, a mogućnost dodavanja različitih sastojaka omogućava svakom da kreira verziju prema svom ukusu. Praktičnost pripreme i izvrsni rezultati čine je pravim favoritom u modernim kuhinjama.
