Hladna supa od jogurta i krastavaca specijalitet je mnogih svjetskih kuhinja, turske, makedonske, bugarske…
Ovo jednostavno, ukusno i osvježavajuće ljetno jelo priprema se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a da ga napravite neće vam trebati više od 10 minuta.
Odlično je, lagano i osvježavajuće jelo u ovim vrelim danima.
Potrebni sastojci: 500 g tečnog jogurta, dva krastavca narezana na kockice, dva čehna bijelog luka narezana na sitno, pola šake lišća nane, jedna šaka kopra nasjeckanog na sitno, so, biber, 100 g feta sira izmrvljenog, dvije, tri kašike ekstradjevičanskog maslinovaog ulja, prepečeni hljeb tanko narezan za posluživanje.
Postupak pripreme:
Pomiješajte jogurt sa bijelim lukom, nanom i većim dijelom kopra, posolite, pobiberite, pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca.
Stavite u frižider na barem sat vremena.
Za posluživanje podijelite supu u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljeni feta sir, još kopra i malo maslinovog ulja.
Poslužite uz prepečeni, tanko narezani hljeb.