Hadžijski ćevap: Najlakši recept za tradicionalni iftar

(Hadžijski ćevap, tradicionalno jelo za ramazan – Foto: Int)

Jedno od svakako nezaobilaznih tradicionalnih jela u bosanskoj kuhinji je hadžijski ćevap, za koji se u narodu veli da se priprema za “hadžijski iftar”.

Počastite danas sebe i svoje najbliže hadžijskim iftarom – u nastavku teksta vam donosimo recept.

Potrebno za pet porcija:

500gr telećeg ili junećeg mesa
2 veća krompira
200gr graška
2 mrkve
1 veća glavica crnog luka
2 čena bijelog luka (a i ne mora)
2 svježe paprike
5 lista pek papira, ako nije gotov izrezan, režite ga na dijelove porcije otprilike 40-ak cm
kašikica curriya, pola kašikice cimeta, vegeta, so, 2 supene kašike paradajz pirea, mala kašikica crvene paprike…

Priprema

Sve gornje sastojke sastaviti u tavu s malo ulja, dinstati, dodati začine, prekriti vodom i pustiti da se napola skuha.

Puniti pek papir poluskuhanom smjesom, motajući kao bošču, kao bombon zatim vezati koncem, pazeći da se ne otvori ili procuri.

Gotove bošče redati u tepsiju u kojoj je dopola vode, na taj način ce se ćevap dokuhavati/peći još pola sata.

Servis je na ravnom tanjiru u pek papiru. A može i po vašojželji! Prijatno! (K)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *