Gdje odlaze masnoće kada počnete mršati?

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi kroz dah, a voda se miješa u krvotok i zatim iz našeg tijela izlazi kao urin ili znoj
gdje odlazi salo tokom mrsanja vjecita dilema strucnjaka
(Daleko najčešća zabluda jest da se masno tkivo pretvara u energiju – Foto: Ilustracija)

Mnogi su opsjednuti dijetama, gubitkom tjelesne težine ali malo ko tačno zna kako kilogrami masti zapravo nestaju. Čak više od 100 ljekara, dijetetičara i fitnes trenera nije bilo saglasno oko ovog pitanja.

Daleko najčešća zabluda jest da se masno tkivo pretvara u energiju. Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crijevo.

Samo tri ispitanika dali su pravi odgovor. Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili WC-u, gdje to odlazi?

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi kroz dah, a voda se miješa u krvotok i zatim iz našeg tijela izlazi kao urin ili znoj. Ako izgubite 10 kilograma masnoće, tačno više od 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju gubimo je izdahnuta.

To je sve iznenadilo, ali zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljikohidrat kojeg probavi organizam i gotovo sve masti pretvaraju se u ugljični dioksid i vodu.

Protein dijeli istu sudbinu, osim malog dijela koji se pretvara u ureu i druge čvrste tvari, koje se izlučuju kroz urin. Jedina stvar u hrani koja dopre do debelog crijeva netaknuta su dijetalna vlakna. Sve ostalo što pojedemo apsorbira se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nigdje sve dok ih se ne potroši.

Međutim, ipak nije dovoljno samo disati i gubiti težinu. Da bi sagorjeli 100 grama masti morate udahnuti 290 grama kisika i proizvesti 280 grama ugljičnog dioksida, plus 110 grama vode. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *