Nema nista ljepše od domaće supe sa knedalama, koja je mnogima jedna od omiljenih, ali knedle ne uspijevaju svi da naprave savršeno.
Pomoću ovog recepta će vam uspjeti iz prve. Nikako nemojte da zaboravite da dodate ulje u smjesu, jer će ono pomoći da se knedle ne lijepe. Takođe jako je bitno da bjelanca je pjenasto umutite, pa da dodate žumanca.
1 jaje
1 kašičica ulja
prstohvat soli
4 ravne supene kašike griza
Bjelance i žumance odvojite, pa bjelance pjenasto umutite. Zatim dodajte žumance i promješajte da se sjedini. Sipajte ulje i griz. Lagano promiješajte, pa ako je potrebno dodajte još jednu kašiku griza. Smjesa treba da bude gušća, ali ne pregusta.
Ostavite 10 minuta da malo nabubri. Kašiku prvo umočite u supu, pa uzimajte smjesu i lagano spuštajte u šerpu u kojoj je prethodno prokuhala voda za supu koju ste posolilil stavili ulja, mrkvu, peršun…
Poklopite i ostavite da se kuhaju nekih sedam, osam minuta i supa je gotova. (tl)