Viralna Dubai čokolada osvojila je društvene mreže u rekordnom vremenu, a sad je tu i nova slatka senzacija – Dubai torta!
Ova verzija popularnog deserta donosi isto nevjerojatan ukus, ali s još jednim plusom, možete je pripremiti bez pečenja. Iako nije potrebno grijanje peći, rezultat je fantastičan. Ako ste već probali čokoladu, sigurno nećete odoljeti ni ovoj jednostavnoj torti, čiji recept vam donosimo.
Trebat će vam 400 grama rezanaca za kadaif, dvije kašike rastopljenog maslaca, 1,5 kreme od pistacija, jednu do dvije kašike tahinija, 150 grama kondenziranog mlijeka, 200 mililitara vrhnja za šlag, kašičica ekstrakta vanilije, 500 grama krem sira, 80 grama vrhnja za šlag i 200 grama mliječne ili tamne čokolade.
Najprije usitnite rezance za kadaif pa ga s maslacem miješajte u tavi dok rezanci ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. Ostavite da se kratko ohladi pa dodajte kremu od pistacija i tahinija te promiješajte. Smjesu rasporedite po kalupu.
U drugu posudu stavite krem sir i kondenzirano mlijeko. Možete koristiti mascarpone, a možete koristiti i drugi kremasti sir neutralnog okusa. Umutite sir i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu pa dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Mutite dok krema ne postane čvrsta pa prebacite u kalup.
Čokoladni sloj se radi tako što ćete kratko zagrijati vrhnje za šlag i u to dodati čokoladu. Poklopite i ostavite pet minuta pa miješajte dok smjesa ne postane jednaka. Možete kombinirati mliječnu i tamnu čokoladu. Prelijte preko torte i ostavite u frižideru barem šest sati. Desert možete dodatno ukrasiti kremom od pistacija ili mljevenim pistacijama.
Ako nigdje ne možete pronaći kadaif rezance, pripremite ih sami. Trebat će vam devet žumanaca, jedno cijelo jaje i 300-400 grama brašna. U širu posudu stavite 200 grama brašna, dodajte žumance i jaje. Stalno miješajte uz postepeno dodavanje brašna. Tijesto mora biti čvrsto, ne smije se mrviti, ali ga morate umijesiti u kompaktnu smjesu bez dodavanja vode. Podijelite ga na dva dijela i svaki na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte.
Ostavite ga da se suši dvadesetak minuta. Zarolajte, ostavite da miruje još desetak minuta pa ih oštrim nožem režite na tanke rezance, rasprostrite na krpu i ostavite da se suše. (tl)