Dinja je jedna od onih namirnica koje su zaštitni znak ljeta. Iako se isto kao i lubenica smatra voćem, dinja je zapravo povrće
Narandžasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans.
Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin.
Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita.
S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do sljepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.
Dinja sadrži vlakna, kalij, vitamin C i kolin koji potpomažu zdravlje srca.
Konzumacija hrane bogate kalijem pomaže u regulaciji nivoa natrija što je važno kod tretmana visokog pritiska.
Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni pritisak.
Kalij je potreban i za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a također igra važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.
Ovaj mineral čuva gustoću kostiju te sprečava nastanak bubrežnih kamenaca. (tl)