Desert koji će vas osvježiti u ovim toplim danima: Pripremite pitu s višnjama

Pečenu i prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, izrežite i poslužite u ovim toplim danima uz kiglicu omiljenog sladoleda ili uz kafu, sok, čaj
pita od visanja moze biti odlican recept za tople dane
(Pita od višanja je jednostavan i ne tako skup desert – Foto: Ilustracija)

Želite na brz, jednostavan i ne tako skup način pripremiti osvježavajući desert. Predlažemo da pripremite pitu sa višnjama, čiji će ukus oduševiti sve vaše ukućane.

Potrebmi sastojci: 600 g višanja, 500 g gotovih kora za pitu, 10 kašika šećera, 10 kašika griza, vanilija šećer.

U posebnoj posudi pomiješajte: 100 ml vode i 100 ml ulja.

Još je potrebno: malo kristal šećera za posipanje svake kore i šećer u prahu.

Postupak pripreme:

Podijelite kore da imate po tri koje ćete saviti u rolat.

Svaku koru premažite smjesom od ulja i vode, pa je pospite kristal šećerom (jedna kašika).

Na treću koru nakon ulja i šećera, stavite mješavinu višanja, griza, šećera i vanilija šećera koju ste prethodno pripremili.

Fil sa višnjama stavite na samu ivicu treće kore, savijte sa obje bočne strane da ne curi sok, a potom urolajte u rolat.

Svaki rolat slažite u podmazan pleh i premažite ga uljem.

Pitu sa višnjama peći na 200 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta dok ne porumeni.

Pečenu i prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, izrežite i poslužite u ovim toplim danima uz kiglicu omiljenog sladoleda ili uz kafu, sok, čaj. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *