Želite na brz, jednostavan i ne tako skup način pripremiti osvježavajući desert. Predlažemo da pripremite pitu sa višnjama, čiji će ukus oduševiti sve vaše ukućane.
Potrebmi sastojci: 600 g višanja, 500 g gotovih kora za pitu, 10 kašika šećera, 10 kašika griza, vanilija šećer.
U posebnoj posudi pomiješajte: 100 ml vode i 100 ml ulja.
Još je potrebno: malo kristal šećera za posipanje svake kore i šećer u prahu.
Postupak pripreme:
Podijelite kore da imate po tri koje ćete saviti u rolat.
Svaku koru premažite smjesom od ulja i vode, pa je pospite kristal šećerom (jedna kašika).
Na treću koru nakon ulja i šećera, stavite mješavinu višanja, griza, šećera i vanilija šećera koju ste prethodno pripremili.
Fil sa višnjama stavite na samu ivicu treće kore, savijte sa obje bočne strane da ne curi sok, a potom urolajte u rolat.
Svaki rolat slažite u podmazan pleh i premažite ga uljem.
Pitu sa višnjama peći na 200 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta dok ne porumeni.
Pečenu i prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, izrežite i poslužite u ovim toplim danima uz kiglicu omiljenog sladoleda ili uz kafu, sok, čaj. (tl)