Kraj septembra i početak oktobra pravo je vrijeme za pripremu zimnice. Kako bi salate, džemovi i sokovi ostali nepokvareni, važno je pravilno sterlizirati tegle.
Ako baš i niste vješti u tom poslu, evo kako ćete to uraditi.
Naime, postoje dva načina steriliziranja tegli:
Steriliziranje tegle u prokuhanoj vodi
Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj način uništit ćete sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.
Kako tegle sterilizirati u rerni
Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda, steriliziranje tegli u rerni traje malo duže.
Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih poredati na papire u dvostrukim slojevima na police u rerni tako da se ne dodiruju.
Potom naštimajte na temperaturu 130 stepeni Celzijusa i ostavite ih 20 minuta. Tegle vadite platnenom rukavicom i stavljajte na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.
Steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici
Ako želite jednostavno i brzo steriliziranje tegli predlažemo da to učinite u mikrovalnoj pećnici. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će tegle biti spremne za upotrebu:
Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrovalnu pećnicu, uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše.
Dok steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici dobro funkcionira, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.
Sterilizirajte tegle u mašini za posuđe
Steriliziranje tegli u mašini za posuđe verovatno je najlakša metoda i dobro radi ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.
Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljajte ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše. (tl)