Da li je zdravo jesti proklijali crveni i bijeli luk

Bijeli luk se smatra prirodnim antibiotikom te čuvarom imuniteta, a osim toga ima i čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam.

No, mnogi se pitaju, šta s njim učiniti ako proklija? Trebamo li ga baciti ili upotrijebiti?

Dok proklijani krompir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog alkaloidnog spoja koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijanom krompiru, bijeli luk se ipak razlikuje.

Toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju, pa ih treba odrezati ili ne konzumirati takav krompir.

Ali, proklijali bijeli luk možete jesti.

Jedna od studija sugerira da je proklijani bijeli luk zdraviji od običnog jer sadrži više antioksidansa.

Bijeli luk klija zbog starosti, ali baš kao i luk, zbog nepravilnog čuvanja i velike količine vlage.

Glavice crvenog i bijelog luka, koje kupujemo u trgovini, nerijetko provedu dosta vremena u skladištu ili na policama prije nego što ih odnesemo kući.

Dobra vijest je da su izdanci sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus.

Gorkasta nota neće toliko doći do izražaja u kuhanim ili pečenim jelima, ali jedete li ga sirovog, moglo bi vam zasmetati.

Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi, pa uzgojiti nove glavice.

Kako ne bi proklijali, čuvajte i jedan i drugi luk na tamnom i hladnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka.

Dobro je znati da nakon što proklijaju, crveni i bijeli luk brzo će početi truhnuti.

Nikako ih nemojte ostavljati na isto mjesto kao i jabuke, kruške, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *