Clafoutis (klafuti) je jednostavan i brz kolač koji je vrhunac svoje popularnosti doživio u Francuskoj u 19. stoljeću.
Ova jednostavna slatka delicija osmišljena je u ruralnom dijelu francuske regije Limousin. Najbolje bismo ga mogli opisati kao pečeni desert.
Smatra se da naziv samog jela dolazi od okcitanske riječi “clafotís” koja dolazi od riječi “clafir” što znači napuniti.
Clafoutis je ovjekovječen i u literaturi, pa se tako spominje u jednom romanu francuske spisateljice Marguerite Duras gdje ga autorica priprema za supruga, a našao se i u westernu “First Cow” iz 2019. godine, ali kao varijanta s borovnicama.
Inače, Clafoutis možete pripremati od raznog voća poput borovnica, malina, višanja, šljiva, kajsija, breskvi…, a mi vam ovog puta predlažemo recept sa kruškama, jesenjim plodovima koji su već stigli na pijace.
Poslužuje se mlak, a jednako je ukusan i u hladnoj varijanti za doručak uz mlijeko i kafu ili poslijepodne uz čaj.
Ova slasna jesenja delicija bit će gotova u manje od sat vremena.
Potrebni sastojci: dvije do tri kruške (čvrste, ali zrele), tri jaja, pola šoljice brašna, jedna kašičica ekstrakta vanilije, 1/4 kašičice ekstrakta badema, pola šoljice plus tri kašike šećera, 1/3 šoljice mlijeka (šoljica od dva i po dcl).
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzijusa.
Posudu za pečenje premažite maslacem.
Kruške ogulite i narežite na kockice, pa ih rasporedite u jednom sloju po posudi za pečenje.
U zdjeli pomiješajte jaja, brašno, ekstrakt vanilije i badema, pola šoljice šećera i mlijeko, pa miksajte dok smjesa ne postane glatka.
Dobijenu smjesu prelijte preko krušaka. Preko krušaka pospite tri kašike šećera.
Clafoutis pecite oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Poslužite uz kašiku umućenog slatkog vrhnja. (tl)