Naša svakodnevna prehrana osigurava nam previše, a ne premalo minerala natrija, koji se nalazi u soli, stoga se savjetuje ne dosoljavati hranu. Ako baš morate, radije koristite začinske biljke.
Osim toga, sva prerađena hrana je preslana. Soli ima mnogo u kobasicama, siru, hljebu, umacima, grickalicama i gotovim jelima.
So povisuje krvni pritisak i dovodi do kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, otprilike 1,6 miliona ljudi svake godine umre od preslane prehrane.
Ova četiri znaka upozorenja trebali biste shvatiti ozbiljno.
Stalno ste žedni
Organizmu je potrebna određena količina soli za regulaciju ravnoteže vode u stanicama. A previše soli traži pojačano vodu. Otiđite doktoru jer osim povišenog pritiska, moguće je da imate i dijabetes.
Često vas boli glava
Osim stresa, za bol su često odgovorni nedostatak vode i preslana hrana. Razmislite o tome šta ste posljednje jeli jer previše soli dovodi do širenja krvnih žila u mozgu, što potiče glavobolje.
Napuhani ste
Ako u krvi ima previše natrija, voda “curi” iz ćelija i uzrokuje oticanje. Prvo što primijetite su otečeni prsti na rukama i nogama, ali može biti zahvaćen i stomak.
Hrana vam je bezukusna
Ako ste navikli na vrlo slanu hranu, sva jela s manje ili nimalo soli neće vam ispočetka biti ukusna. Ali ustrajte, malo-pomalo vaši okusni pupoljci naviknut će se na promjenu, piše Jutarnji.hr