Četiri razloga zašto biste trebali dodati mlijeko u kafu

Za većinu ljubitelja kafe, a veliki broj odraslih popije bar jednu šalicu kafe dnevno, ritual ispijanja omiljenog napitka je isti iz dana u dan.

No, stručnjaci kažu, ako pijete crnu kafu, postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali promijeniti rutinu i u svoj omiljeni napitak dodati nekoliko kapi mlijeka.

Vitamini i minerali

Kafa je puna korisnih vitamina i minerala, poput vitamina B2, B3, magnezija i kalija. Također, kafa je bogata antioksidansima koji čuvaju vaše stanice od slobodnih radikala. Ako želite svoju jutarnju kaficu pretvoriti u još zdraviji napitak, stručnjaci vam predlažu da joj dodate mlijeko. Mlijeko sadrži više minerala i vitamina koji mogu pomoći vašem zdravlju, poput vitamina D i kalcija koji pomažu održavanju vaših kostiju, zubiju i mišića.

Dodavanje proteina u jutarnju prehranu

Prema Američkom društvu za prehranu, jutarnja konzumacija proteina donosi pregršt zdravstvenih dobrobiti, uključujući pomoć u izgradnji mišića i mršavljenju. Zato su jaja, s visokim udjelom proteina, odličan izbor za doručak.

Mlijeko, koje obično sadrži osam grama proteina po šalici, izvrstan je izvor jutarnjih proteina, bilo da se nalazi u vašoj kafi, zobenim pahuljicama ili žitaricama.

Pomaže u borbi protiv upala

Dodavanje mlijeka u jutarnju šalicu kafe također vam može pomoći u borbi protiv upala.

“Polifenoli su spojevi koji se nalaze u biljkama, uključujući i zrna kafe te djeluju kao antioksidansi za kontrolu oksidativnog stresa i upale”, objašnjava nutricionistica Lindsay Delk za Best Life. A upala je krivac za mnoga kronična stanja, uključujući bolesti srca, rak i Alzheimerovu bolest, prema poznatoj američkoj klinici.

“Nedavna istraživanja otkrila su da polifenoli u kafi kombinirani s proteinima u mlijeku pojačavaju protuupalne učinke polifenola. Zapravo, imunološke stanice izložene i polifenolima i proteinima bile su dvostruko učinkovitije u borbi protiv upala u usporedbi sa samim polifenolima”, kaže Delk za Best Life.

Manje će škoditi želucu

Kada kafi dodate mlijeko, ono povećava pH razinu inače kisele kafe, čineći je manje kiselom. Ako vam je kafa sklona uznemiriti želudac, umiješajte malo mlijeka i tako smanjite žgaravicu i umanjite jutarnje probavne smetnje.

A, ako niste ljubitelji običnog mlijeka životinjskog porijekla, još bolje. Korištenjem bademovog ili bilo kojeg drugog mlijeka može dodatno smanjiti razinu kiselosti vaše kafe. Ovo može biti posebno korisno ako patite od određenih gastrointestinalnih bolesti, piše Best Life. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *