Danas je 1. maj – Praznik rada, ali najčešće je to praznik roštiljanja, izleta, ražnjeva.
U nastavku su četiri pravila kojih biste se trebali držati u pripremi roštilja. Naravno, svako misli da zna sve vezano za roštilj, ali da li poznajete ova četiri pravila?
Pripremite sve kako spada
Osim zbog zdravstvenih razloga, ovo je važno i zbog okusa i sprječavanja lijepljenja hrane za roštilj. Zato, pobrinite se da roštilj uvijek temeljito očistite nakon svakog korištenja kako biste izbjegli skorene ostatke hrane.
Uvijek provjerite je li roštilj dovoljno zagrijan. Ako je tako, meso će izvana biti lijepo zapečeno, a iznutra sočno. Spriječit ćete i lijepljenje hrane. Hladan roštilj je najveći neprijatelj.
Nauljite rešetke roštilja. To će spriječiti da se nemasno meso i povrće ne zalijepi. Stavite malo ulja na papirnati ubrus pa hvataljkama utrljajte na rešetke roštilja. Izbjegavajte ulje u spreju ako ga inače koristite jer je ovdje to opasno.
Ne premještajte hranu i ne otvarajte poklopac na roštilju ako koristite onaj s poklopcem. Većinu namirnica potrebno je samo jednom okrenuti tijekom pečenja, a premještanje hrane samo usporava proces i hladi meso. Pokušavajte se suzdržati i ne bosti meso vilicama i sličnim kuhinjskim priborom jer će izaći sok. (R)