Cvekla sadrži nitrite koji snižavaju krvni pritisak, a zbog svojeg visokog udjela Vitamina B, kalija i željeza svrstavamo je u skupinu najzdravijeg povrća.
Cvekla se dugo kuha pa za brže kuhanje možete koristiti ekspres lonac.
Sastojci
500 g sirove cvekle
1 žlica bučinog ulja
1 žlica vinskog octa
1 žlica sjemenki (suncokreta, buče ili drugih sjemenki)
sol, papar
Priprema
Cveklu operite i stavite u hladnu vodu. Neka se skuha dok ne omekša, otprilike 45 minuta. Ako kuhate u ekspres loncu onda će to biti oko 15 minuta.
Kad se cvekla ohladi, ogulite je. U posudu za salatu narežite cveklu, dodajte bučino ulje, vinski ocat te posolite i popaprite.
Stavite u hladnjak na par sati da se ohladi i prije posluživanja još jednom promiješajte.
Posipajte tostiranim sjemenkama ako želite.
Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 15 min
Ukupno vrijeme: 35 min (R)