Zatvoren 47. međunarodni sajam šljive u Gradačcu

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, 74. po redu danas je svečano zatvoren. Zbog pandemije koronavirusa ove godine su reducirani izložbeni kapaciteti na oko 2.500 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora. U četiri sajamska dana svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine i Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ostvarila su se naša očekivanja jer je ovogodišnji sajam organizovan u posebnim okolnostima i sa smanjenim brojem izlagača. Iako ne kao prethodnih godina, zadovoljni smo posjetom i ostvarenim poslovnim kontaktima. Uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera posjetioci su mogli vidjeti izložene eksponate iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i prezentaciju turističkih potencijala BiH. Vršene su prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava“, rekao je Hašim Šabanović, direktor gradačačkog sajma.

Organizatori ističu da im je ove godine bio cilj očuvati tradiciju najstarije specijalizovane sajamske manifestacije u BiH u čemu su i uspjeli.

“Zahvaljujemo se našim izlagačima koji su smogli snage da dođu na sajam pod ovakvim okolnostima. Posebnu zahvalnost dugujemo našim sponzorima i pokroviteljima bez kojih se ne bi mogao zadržati kontinuitet ove sajamske manifestacije. Na sajmu su se prezentovale i četiri firme iz Valjeva iz Republike Srbije čime je ova manifestacija zadržala međunarodni karakter“, kazao je Šabanović.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive je najstarija specijalizovana privredna manifestacija u BiH. Osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i ovo je 25. sajam koji se održao u kontinuitetu od 1996. godine do danas. Ulaz za posjetioce je bio besplatan.

Pokrovitelji sajma bili su Vlada Tuzlanskog kantona, Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo privrede Vlade Kantona Sarajevo.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *