Ramazanski bajram, najveći muslimanski praznik, obično se slavi tri dana. Karakteriše ga raznolika trpeza – nagrada za cijeli mjesec odricanja svih vjernika koji su postom nastojali približiti se Bogu i suosjećati sa siromašnima.
Mnogi bajramski običaji nestajali su kroz vjekove. Ipak, do danas je sačuvan jedan – Bajram je praznik koji se slavi sa bližnjima, odnosno porodicom, prijateljima, komšijama, rodbinom, dan kada ljudi međusobno dijele ljubav i radost, kad se praštaju one sitne, ali i krupnije razmirice i širi suh dobročinstva, sloge i sreće.
Nakon 30 dana odricanja, tokom kojih su vjernici iskušavali sebe i svoju snagu volje, stiže njima najveća nagrada, znak da su uspjeli u svojim nastojanjima da obogate dušu. Stiže Bajram, najveći muslimanski praznik. Karakterišu ga brojni običaji, od kojih su mnogi vezani upravo za hranu, a jedan od njih je i da se prije odlaska na Bajram-namaz, kod ramazanskog Bajrama treba jesti.
Bajramska sofra
Bajramska sofra ima veliko značenje, jer je to prvi ručak koji vjernici imaju nakon 30 dana posta. Stoga ne čudi da se tokom prvog dana ramazanskog Bajrama sve vrti oko trpeze, ponajviše mala djeca, a sam ručak predstavlja centralnu proslavu Bajrama.
Za bajramskom sofrom okupljaju se domaćini, zajedno sa rodbinom, komšijama i prijateljima. Ona je zastrta najboljim stolnjakom, tanjirima i priborom za jelo. Ručak je izuzetno obilan, pa se prema tradiciji priprema i po nekoliko različitih jela, kako bi se za svakoga našlo neko sa liste omiljenih jela.
Jela na bajramskoj trpezi najčešće su specijaliteti sa turskim utjecajem, obično različiti ćevapi, dolme, čorbe, pite i neizostavni zaliveni kolači, poslije kojih se jedva nađe mjesta za domaće šerbe ili sok od zove.
Bajrami danas
Smatra se da su se mnogi bajramski običaji promijenili, pa ipak bajramska sofra kroz vrijeme nije izgubila aromu i sjaj. Još uvijek se služe specijaliteti pripremljeni prema recepturama starim više stotina godina, a za stolom se okuplja šira porodica, komšije, prijatelji, različitih konfesija, koji doprinose svečanoj atmosferi i oblikuju duh Bajrama, tako mirišljav i čaroban, kakvog se sjećamo iz ranog djetinjstva.
Sačuvali su se običaji kupovine novog – bajramskog odijela, te pripreme poklona za najbliže. Još uvijek se bajramskim jutrom širi miris svježine i toplih paklama, još uvijek su bajramske noći bistre i sjajne. I premda će mnogi reći da su mnogi bajramski običaji nestali, još uvijek Bajram sa sobom nosi posebnu magiju, koja nas vraća u neka davna vremena kada su ljudi imali više vremena jedni za druge, kada su se više međusobno pomagali i kada su se poštovali, bez obzira na sve.
Evo nekih tradicionalnih jela…
Juvalaci u hamuru (s tiritom)
Sastojci (za 4 osobe):
360 g mesa,
300 g finog pšeničnog brašna,
1 jaje,
100 ml slatkog mlijeka,
200 g maslaca,
40 g mladog masla (ako nemate može i maslac),
1-2 režnja bijelog luka,
malo limunovog soka,
500 ml supe,
oko 500 ml kiselog mlijeka
Priprema:
Meso isjeckajte što je moguće sitnije, posolite i izmiješajte. Na radnu površinu prospite dio brašna i meso uvaljajte u brašno, te formirajte kuglice veličine manjeg oraha (juvalaci).
Zagrijte maslac u tavi (oko 120 g) i ispržite juvaluke. U međuvremenu prospite po površini preostalo brašno i pravite tirit.
Tirit se priprema tako da se jaje sa mlijekom dobro umuti, te time poprska rasuto brašno. Potom se trlja da se dobiju mrvice (tirit). Na preostaloj masnoći ispržite tirit.
Uzmite 4 tanjira za posluživanje (najbolje sahane), zagrijte ih i na njih rasporedite juvalake. Po juvalacima pospite tirit i prelijte supom da plivaju u njoj.
Bjeli luk prognječite, dodajte malo limunovog soka, izmiješajte i dodajte u mješavinu supe i juvalaka. Tanjire pokrijte i stavite u pećnicu da se krčkaju sve dok se sva supa ne upije. Zatim zagrijte malo masla i njime prelijte jelo, te toplo servirajte uz dodatak kiselog mlijeka.
Kadun butići
Sastojci:
750 g mljevene teletine,
80 g riže,
80 g luka,
so, biber, peršun,
muškatni oraščić,
3 jaja, brašno, ulje
Priprema:
Pola mesa ispržite na malo masnoće, a pola ostavite svježe. U svježe meso dodajte rižu, luk i začinite. U sirovo meso dodajte prženo, sve skupa dobro izmiješajte i dodajte jedno jaje. Od ove smjese formirajte „butiće”- valjkastog oblika. Uvaljajte ih u brašno, pa u jaje i pržite 10 minuta u dosta ulja.
Janjeća krzatma
Sastojci:
juneće ili teleće meso (but se ne uzima za pripremu ovog jela, najbolje je uzeti prsa),
luk,
so,
aleva paprika,
malo vode
Priprema:
Meso isijecite na komade. Operite, te prepržite na masnoći.
Potom ga izvadite u drugu posudu, a na masnoći u kojoj se pržilo meso, propržite na kockice isjeckani luk.
Posolite, dodajte aleve paprike i sve to prebacite na meso (krzatmu).
Zatim dodajte čistu vodu i sve skupa kuhajte na slaboj vatri dok se krzatma ne skuha.
Poslužite uz boraniju, rižu, grah ili domaće rezance. Prilog začinite tečnošću iz krzatme. (R)