Ako imate malo vremena da spremite ručak, onda neka to bude “pržena” riža

Ako imate jako malo vremena da pripremite ukusan ruča, pripremite “prženu” rižu u peći, ne samo da će proizvesti jelo fantastičnog okusa već će tekstura riže svaki put ispasti savršeno.

Uzmite rižu dugog zrna, i ova će metoda funkcionirati bez obzira na to koje namirnice koristite. To je zato što se zrna riže, prije nego što upiju tekućinu od supe, prvo oblažu masnoćom, odnosno uljem, što osigurava puna, mekana i odvojena zrna, bez mogućnosti nastajanja ljepljivih grudica.

Priprema pržene riže iz peći

Prvo zagrijte peć na 200 stepeni pa nekuhanu rižu stavite u veliki lim za pečenje. Rižu prelijte biljnim uljem i uljem od sezama te dobro promiješajte. Dodajte bijeli luk, mladi luk, papriku, mrkvu, grašak, posolite i dobro promiješajte.

Zatim pomiješajte pileću supu i sojin umak u loncu na jakoj vatri. Vrelu supu izlijte preko riže i kratko promiješajte. Posudu za pečenje čvrsto prekrijte dvostrukim slojem aluminijske folije i stavite rižu da se peče u prethodno zagrijanu peć na 32 minute.

Nakon toga izvadite jelo iz peći i ostavite da odstoji 10 minuta. Maknite foliju i samo malo promiješajte rižu viljuškom te probajte i prilagodite začine. Povećajte temperaturu peći na 245 stepeni i vratite nepokrivenu rižu u peć dok ne porumeni i dobije koricu, oko 10 minuta.

Neka sezamova ulja mogu biti prilično jaka, pa ako imate takvu vrstu, pripazite na količinu koju koristite kako ne bi nadjačalo ostale okuse. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *