Palačinke su odličan izbor za doručak. Možete ih jesti sa medom, marmeladom ili eurokremom. Međutim, ima ih koji vole na palačinke namazati kajmaka ili povlaku. Izbor je vaš.
Postoji klasični recept za palačinke, jaje, malo mlijeka, brašna, vode i prstohvat soli. Da bi palačinke bile baš mekane, odnosno, vazdušaste stavite malo kisele vode. Takve palačinke kada se ohlade neće biti žilave već i dalje mekane.
Sastojci
2 jaja
150 ml mlijeka
200 g brašna
2 kašike ulja
200 ml kisele vode
prstohvat soli
Umutite jaja sa prstohvatom soli. Ko želi može dodati i na vrh noža sodu bikarbonu ili prašak za pecivo ali nije potrebno. Dodajte i mlijeko i brašno, po jednu kašiku dok mutite. Dodajte i ulje i kada ste sve dobro promješali, na kraju dodajte i kiselu vodu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta.
U tavi za palačinke zagrijte ulje i pecite palačinke na srednjoj temperaturi da ne zagore, na obje strane. (tl)