Visoki zvaničnici NATO-a i SAD-a od danas u posjeti BiH!

U BiH bi, prema najavama, danas trebao stići i pomoćnik sekretara za evropska i euroazijska pitanja u State Departmentu James O'Brien
visoki zvanicnici nato-a od danas u posjeti bih
Foto: Ilustracija

Članovi Predsjedništva BiH primit će danas članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

U poslijepodnevnim satima održat će se sastanak NAC-a sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i članovima Vijeća. Prema najavama iz NATO-a, zamjenik generalnog sekretara i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković će nakon sastanka dati izjave za novinare.

Drugog dana posjete, zamjenik sekretara NATO-a i ambasadori NATO-a sastat će se 2. februara sa predstavnicima think tank-a i studentima sa univerziteta u Bosni i Hercegovini. Zamjenik generalnog sekretara i NAC će poslijepodne sa svojim kolegama razgovarati o praktičnoj saradnji NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i posjetu vojnoj bazi Rajlovac.

Zamjenik generalnog sekretara i NATO ambasadori sastat će se i sa komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalkom Pamelom McGaha; komandantom snaga EU u BiH, general-major László Sticz; visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

U BiH bi, prema najavama, danas trebao stići i pomoćnik sekretara za evropska i euroazijska pitanja u State Departmentu James O'Brien.

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

Tokom boravka u Sarajevu, pomoćnik sekretara O'Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti od suštinskog značaja za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine tako i u Republici Srpskoj, navodi se.

– Pomoćnik sekretara O’Brien također će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i na Univerzitetu u Sarajevu održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu, navode iz State Departmenta. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *