Francuska nakon spektakularnog gola za produžetke izbacila Švedsku i izborila finale Eura (Video)

Fenomenalan rukomet smo gledali, a utisak su pokvarile sudije svojim čudnim odlukama u posljednje tri minute

Rukometna reprezentacija Francuske plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Njemačkoj, nakon što je “deveterca”, nakon isteka vremena, pogodila za produžetke, a nakon svega je trijumfovala rezultatom protiv Švedske sa 34:30.

Nakon prvog poluvremena Francuska je vodila sa 17:11, Švedska se vratila u drugom dijelu, imala gol prednosti sedam sekundi prije kraja, ali je Prandi impresivnim golom nakon isteka 60 minuta odveo meč u produžetke.

Bila je ovo repriza polufinala sa Svjetskog prvenstva prošle godine, kada je Francuska slavila i opet je uspjela pobijediti, te izboriti svoje prvo finale od 2014. godine. S druge strane Švedska neće imati priliku da brani zlato osvojeno prije dvije godine. 

U prvih 10 minuta Švedska je bila ta koja je više imala prednost, a nakon što je povela sa 4:3, Francuska je uzvratila serijom 7:0 i povela sa 10:4. Održavala je Francuska tu prednost u nastavku poluvremena i na odmor otišla sa vodstvom od 17:11. 

Drugo poluvrijeme počelo je sa tri brza gola Šveđana za 17:14 u 34. minuti. Nije se Švedska predala i u 40. minuti dolazi do izjednačenja – 18:18. Na golu Švedske se probudio Andreas Palicka i to je bilo ključno u švedskoj seriji na startu drugog dijela. Za četiri minute Francuska pravi seriju od 3:0 i odlazi na 21:18. 

Činilo se da bi Francuska mogla slomiti otpor rivala, ali Švedska nije odustala, Claar, Sandell i Wanne su postigli tri gola i skandinavska selekcija je stigla do novog izjednačenja (21:21).

Francuska je povela golom Mema sa 22:21, ali sjajni Claar vraća neriješeno. Nakon nove odbrane Palicke Švedska je dobila šansu da prvi put povede nakon 8. minute, a poslije minute odmora Felix Claar pogađa za 23:22. Descat je brzo izjednačio na 23:23 na nešto više od sedam minuta do kraja meča.  

Eric Johansson je pogodio za 24:23, a nakon 12. odbrane Palicke Hampus Wanne prvi put odvodi Švedsku na dva razlike (25:23). Lenne je smanjio na 25:24, a udarac Daniela Pettersona brani Remi Desbonet. U napadu Francuske Palicka brani šut Prandija, ali je sviran sedmerac, no impresivni švedski golman treći put uzastopno brani udarac sa sedam metara. 

POGLEDAJTE SPEKTAKULARAN GOL PRANDIJA

Na dvije minute i 15 sekundi do kraja Darj pogađa sa pozicije pivota za 26:24, a na drugoj strani Descat s krila smanuje na 26:25. Ali sjajni Jim Gottridsson sjajnim solo prodorom vraća dva gola razlike Švedskoj minutu do kraja, bilo je 27:25. Na 50 sekundi do kraja selektor Francuske Gillaume Gill poziva minutu odmora, kako bi organizovao posljednje napade.

Na 22 sekunde do kraja Lenne pogađa za 27:26, a na početku napada Švedske Glenn Solberg poziva minutu odmora. Sudije Slave Nikolov i Gjorgji Nachevski su izmislile grešku u vođenju Gottfridssonu, a Francuzima je ostalo osam sekundi. Sudije iz Sjeverne Makedonije potom nisu svirale probijanje Memu, i svirali su faul za Francusku. Dobili Francuzi su šut sa 12 metara nakon isteka 60 minuta za produžetak, a loptu je uzeo Prandi i pogodio za 27:27, te je meč otišao u produžetke. 

Na startu produžetka Nahi pogađa za vodstvo Francuske od 28:27. Nahi je postigao još dva gola do kraja prvih pet minuta, a Gottfridsson je dao samo jedan za Švedsku i bilo je 30:28 na maloj pauzi. Na početku drugih pet mintua Desbonet brani udarac Šveđana, a onda Mem vodi Francusku na 31:28. Elohim Prandi je pogodio za 32:28, a nakon odbrane Desboneta ostale su dvije minute, što je bilo premalo. Claar je smanjio na 32:29, a Fabregas zaključuje priču golom za 33:29. Na kraju je završilo 34:30. 

Felix Claar je bio najefikasniji Šveđanin sa devet pogodaka, a Hampus Wanne i Max Darj su dodali po pet. Impresivni Palicka je sakupio 15 odbrana, ali to nije bilo dovoljno za finale. Kod Francuske je Hugo Descat postigao osam pogodaka, a Dika Mem je dodao šest. (S1)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *