Nastavljeno suđenje u predmetu “Rudnik soli Tuzla”: Trla baba lan, da joj prođe dan!

U utorak smo saznali da je 18 mjeseci pet inspektora te agencije radilo na prisluškivanju. Dakle, ukupno 90 mjeseci koje treba pomnožiti sa bruto platom od 4.500 maraka i dođemo do 405.000 marak koliko su posebne istražne radnje koštale samo federalni budžet!
Rudnik soli Tuzla, busotine, tetima
Rudnik soli Tuzla: Ima li kraja suđenju? (Foto: TL)

Prije pedeset godina, Kornelije Kovač je, sa svojom „Korni grupom“,  lansirao je veliki hit na prostoru tadašnje nam zajedničke države Jugoslavije. Tako je, koristeći narodnu tradiciju, skladao muziku na narodnu poslovicu „Trla baba lan, da joj prođe dan“.

Kad je riječ o političkom procesu devetorici optuženih u aferi „Rudnik soli Tuzla“, treba reći da se baba već umorila od trljanja lana već četerdeset i koji dan koliko traje najveći i najduži, i najbesmisleniji poslijeratni tužilački besmisao.

U utorak iza nas, pred sutkinjom Selmom Brkić svjedočila su dvojica službenika SIPA-e iz Sarajeva : Vladislav Elez i Mladen Stupar. Oni su vještačili oduzete mobilne aparate dr Edinu Deliću, dr Kemalu Gutiću, Žarku Vujoviću, Edinu Gračiću, Mirnesu Mujkiću i Džavidu Bijediću. Oni su već saslušani kao svjedoci optužbe tužitelja Ćazima Serhatlića, a koje će odbrana uzeti kao prilog dokaza besmislene optužnice devetorici uposlenika Rudnika soli ili članovima i rukovodiocima Socijaldemokrata BiH!

Svjedoci iz Sarajeva su čitali broj, dužinu i datum međusobnih razgovora  između njih i drugih osoba bez slušanja sadržine razgovora, jer je riječ o običnim, ljudskim razgovorima koje i danas imaju. Na pitanje odvjetnika Mensura Radončića imaju li  kvalifikacije za odabir sadržaja razgovora, Mladen  Stupar je rekao da to nije važno i da je ekonomista po osnovnom obrazovanju i da u SIPA-i radi u finansijama.

U utorak smo saznali da je 18 mjeseci pet inspektora te agencije radilo na prisluškivanju. Dakle, ukupno 90 mjeseci koje treba pomnožiti sa bruto platom od 4.500 maraka i dođemo do 405.000 marak koliko su posebne istražne radnje koštale samo federalni budžet! Aferim! Ačkosum! Sve će to narod platiti, a jednog dana (i) pomlatiti!

Podsjetimo čitaoce da je devet ljudi optuženo kao organizovana kriminalna grupa koja je radi lične koristi pogodovala da gračanička firma Mining&Drililing dobije posao bušenja pet novih ležišta u rudniku soli vrijedan 5,4 miliona maraka. Sve institucije struke, prava, organa upravljanja i državnih organa dale su jednoglasnu podršku gračaničkoj firmi koja je na vrijeme i kvalitetno uradila posao. Ipak, Serhatlić je bez i jednog dokaza do dana današnjeg o bilo kakvoj krivici, podigao optužnicu! Sve bušotine su već godinu dana u funkciji.

U međuvremenu, firma Mining&Drilling je dobila novi posao bušenja tri bušotine Rudnika soli Tuzla koji će platiti toj firmi 3,7 miliona maraka! Razlika je ogromna u odnosu na prvi posao. Zanimljivo, niko od pozvanih firmi u zemlji i inostranstvu nije se javio na  tender! Kažu, neće da rizikuju da budu predmet pravnog terora!

Inače, neslužbeno doznajemo da je tužilac u ovom maratonskom i po svemu besmislenom predmetu, Ćazim Serhatlić, konkurisao za glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona! Za nevjerovati! (Piše: Ekrem AVDIĆ)
——————————————————–
(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *