Slovenija: Tročlana porodica i dva vodiča uspješno evakuisani iz špilje gdje su bili zarobljeni od subote

Spasavanje pet osoba zarobljenih u pećini izveli su pripadnici Pećinske spasilačke službe i Tehničko ronilačke jedinice u okviru Jedinice za brze intervencije

spasilacki timovi su uspjeli nakon sto se voda u spilji povukla zatocene izvuci na sigurno
Usješno obavljena akcija u Sloveniji (Foto: 24ur.com)

Nakon što su od subote bili zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji, pet osoba je danas uspješno evakuisano, javljaju slovenski mediji.

Spasavanje pet osoba zarobljenih u pećini izveli su pripadnici Pećinske spasilačke službe i Tehničko ronilačke jedinice u okviru Jedinice za brze intervencije.

Jedan od komandira spasilačke službe je u jutarnjim satima za 24ur.com rekao da je šest ronilaca ušlo u pećinu i krenulo prema zarobljenicima. I uslovi u pećini danas su bili bolji te je stoga i evakuacija uspješno okončana.

Akciju spašavanja pećinskih spasilaca i svih ostalih učesnika na društvenoj mreži X pozdravio je premijer Robert Golob i čestitao im na “izuzetno brzoj, koordinisanoj i efikasnoj akciji spašavanja koja se odvijala u nemogućim uslovima”.

Podsjetit ćemo, tročlana porodica i dva vodiča krenuli su u subotu u osam sati u komercijalni obilazak Križne jame u sklopu Udruženja ljubitelja Križne jame. Pošto nisu izašli iz pećine u predviđenih 15 sati, dežurni iz udruženja se spustio u pećinu i shvatio da je voda narasla, pa je u 17 sati pokrenuo akciju spašavanja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *