Prasa je izuzetno zdrava i bogata hranjivim tvarima, što znači da ima malo kalorija, ali obilje vitamina i minerala.
Jedna porcija kuhane prase od oko 100 grama ima samo 31 kaloriju.
Prasa je bogata i provitaminom A karotenoidima, uključujući i beta karoten.
Tijelo pretvara te karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, optimalno funkcioniranje imunološkog sistema i ćelijsku reprodukciju.
Prasa je također dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A bogat je i vitaminom C koji jača imunitet, obnavlja tkiva, omogućuje apsorpciju željeza i povećava proizvodnju kolagena.
Ovo povrće ima oko dva i po puta više vitamina C od narandže. Također je dobar izvor mangana, koji pomaže u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i održava štitnjaču zdravom.
Sve to su i više nego dobri razlozi da prasu uvrstitet u prehranu.
Evo kako pripremiti popularni quiche (kiš) sa prasom:
Potrebni sastojci: tri veće prase, samo bijeli i svijetlozeleni dio, dvije kašike ulja, jedno česwno bijelog luka, dva žumanca, jedno cijelo jaje, jedan paket lisnatog tijesta (izvrsno je i s tijestom za pizzu), ¾ šoljice mlijeka, 100 g ribanog punomasnog sira, so i biber po ukusu.
Napomena: ako izbjegavate namirnice životinjskog porijekla, umjesto jaja i mlijeka možete koristiti kremu za kuhanje od soje i po izboru malo sojinog mlijeka.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Lisnato tijesto razvaljajte valjkom na četiri mm debljine. Stavite ga u maslacem namazanu zdjelu ili pleh i izbodite viljuškom. Tijesto treba prekriti i stranice.
Prasu dobro operite i ocijedite pa je narežite na kolutiće.
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte prasu i prstohvat soli. Pržite dok ne omekša uz povremeno miješanje.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i dinstajte oko pola minute. Sklonite sa štednjaka.
U srednje velikoj zdjeli umutite žumanjak i jaje.
Lisnato tijesto lagano premažite razmućenim jajima. Stavite u zagrijanu rernu na 10 minuta, pa izvadite.
U jaja dodajte so (oko pola kašičice), biber i mlijeko te umutite.
Rasporedite prasu u ravnomjernom sloju preko lisnatog tijesta. Po vrhu pospite sir u ravnomjernom sloju. Prelijte razmućenim jajima i mlijekom.
Stavite u rernu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se ohladi petnaestak minuta prije posluživanja. (tl)