Vještačka inteligencija je prvi uvedena u ugostiteljstvo. Roboti konobari preuzeli su ulogu posluživanja gostiju, a jedan takav stigao je i u Tuzlu.
Prvi robot konobar je početkom ljeta stigao u Derventu a njegov kolega od danas će vrijedno raditi ali i privlačiti mnogo pažnje i u Tuzli, tačnije u restoranu Saranda.
Vlasnici poznatog tuzlanskog restorana predstavili su novog kolegu na svojim društvenim mrežama.
U praksi njihov osnovni posao jeste da donose narudžbe gostima i odnose prljavo suđe pomažući tako konobarima,
Na ovaj način uveliko bi se trebao olakšati i smanjiti obim posla ostalom osoblju.
Robot ima više nivoa za posluživanje što povećava produktivnost i brzinu usluge u restoranu. Na jednog robota može da stane tacna omjera 60×40.
Puno pažnje roboti konobari privlače i zbog njihove mogućnosti interakcije sa gostima.
Ipak, uz svu prednost koju imaju, vještačka inteligencija ne može u potpunosti zamijeniti pravog radnika već samo olakšati posao. (tl)