UKC-u Tuzla kasne tranše sa federalnog nivoa

Druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu su dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta
ukc tuzla ranjeni nastavnik iz lukavca stabilan svjestan i komunikativan
UKC Tuzla – Čeka se novi odgovor Vlade FBiH (Foto: Arhiva/TL)

Univerzitetski klinički centar Tuzla još nije dobio drugu i treću tranšu sa  federalnog nivoa koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. Druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu su dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša, rekao je v.d, direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.  “Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru je po jednom građaninu dobio 127 KM, a Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji je s nivoa FBiH dobio 23 KM po jednom čovjeku”, rekao je Tulumović.

Zbog kašnjenja tranši iz Kliničkog centra ne mogu ispuniti obaveze prema dobavljačima koje su prethodno preuzeli, istakao je Tulumović.  “Ono što su dugovi iz 2018. i što još nije riješeno, ne možemo da ispoštujemo. Pisali smo i neke anekse ugovora sa dobavljačima gdje moramo da isplaćujemo redovno jer idu zatezne kamate i penali. To je jedan od velikih problema funkcionisanja u ovom trenutku. Ja se nadam da će ljudi, bez obzira na politike u BiH prepoznati ovaj problem I svakako ga riješiti na dobrobit građana, ne samo TK nego svih građana u BiH   ”, istakao je Tulumović.

Podsjećamo,  ove godine Ministarstvo zdravstva FBiH obavezalo se da će UKC-u Tuzla isplatiti 9,66 miliona, u četiri jednake tranše, po 2,41 milion KM. Od toga je UKC-u isplaćena samo jedna tranša i to u aprilu ove godine.  “Mi smo Vladi FBiH i Ministarstvu zdravstva FBiH uputili dopise u kojima ih upozoravamo da, ako se ovo nastavi, morat ćemo ići s tužbenim zahtjevima”, poručio je Tulumović.

Dok se čeka izvšenje obaveza sa Federalnog nivoa, Vlada TK nastavlja ulagati u UKC Tuzla.Samo u sedmici na izmaku potpisana tri ugovora ukupne vrijednosti 934 hiljade maraka.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *