Za područje Tuzle na snazi upozorenje za zrak, ali i poledicu

Budite svjesni rasprostranjenog snijega i/ili leda na saobraćajnicama i trotoarima. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom u nižim i snijegom u višim područjima. Poslije podne prestanak padavina i smanjenje naoblake na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a krajem dana ili tokom večeri i u ostatku zemlje. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna 2 do 8, na jugu do 10 °C.

Za područuje Tuzle na snazi je upozorenje:

“regija Tuzla 10.12.2023. od: 07:00 do: 17:00
U planinskim područjima formiranje sniježnog pokrivača 5-10 centimetara.
BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.
Budite svjesni rasprostranjenog snijega i/ili leda na saobraćajnicama i trotoarima. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom. Budite pažljivi kada hodate, vozite biciklo ili vozite automobil uslijed klizavih površina” – saopćeno je iz FHMZ.

Federalni hidrometeorološki zavod upozorava građane da smanje aktivnosti na otvorenom, jer su drugu noć za redom vrijednosti sumpor dioksida u Zeničko-dobojskom kantonu prešle prag uzbune.

– Ujedno preporučujemo građanima Sarajeva, Tuzle, Travnika, Bihaća, Maglaja, Visokog, Lukavca i Živinica da zbog visokih vrijednosti lebdećih čestica smanje aktivnosti na otvorenom – saopšteno je iz FHMZ-a.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *