Virtuoz na harmonici Samir Nurkić objavio spot za kolo “Balkanjero”

Uz Nurkićevo kolo, u svojim narodnim nošnjama igraju Hrvati, Bosanci, Hercegovci, Srbi, Crnogorci, Makedonci

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih regionalnih harmonikaša, objavio je spot za svoje prvo kolo “Balkanjero”.

samir nurkic komponovao i snimio kolo balkanjero
Foto: PR tim Samira Nurkića

U videozapisu je okupio članove folklornih društava iz cijelog regiona. Tako u spotu, uz Nurkićevo kolo, u svojim narodnim nošnjama igraju Hrvati, Bosanci, Hercegovci, Srbi, Crnogorci, Makedonci…

Kako kaže Samir, ovim kolom želi poslati poruku mira i tolerancije za sve ljude širom svijeta.

– Kolo je snimljeno u mom studiju “Zartar” u Zagrebu. Ja sam kompozitor kola, a u instrumentalu su učestvovali neki od najeminentnijih imena u svijetu muzike na našim prostorima. Saksofon je svirao Milan Strašni, violinu Dragan Marinković, a bas i kontrabas Dragan Todorović. Za videozapis, koji je sniman u okolini Zagreba, bio je zadužen poznati hrvatski snimatelj, redatelj i glumac Hrvoje Podobnik Gero. U ovo kolo sam uložio svu emociju te je interpretacija i snimanje samog kola odrađeno u jednom dahu, a nadam se da će to publika i osjetiti. Ovo djelo je također kruna mog dosadašnjeg rada, što će razumijeti instrumentalisti koji će prepoznati težinu određenih dionica u njemu. Svrha kola je bila da razveselim malo moju raju u ovom tmurnom vremenu. Inače, spremam još mnoga iznenađenja, a o tome ćemo kad uspijem sve realizirati – kaže Nurkić koji će za Novu godinu najvjerovatnije nastupiti u Štutgartu u Njemačkoj, a video možete pogledati ovdje.

Samir je postao poznat javnosti nakon svog učešća u hrvatskom Supertalentu, poslije kojeg se obradama različitih djela na sebi svojstven način probio do srca publike, a jedna od njih je obrada svjetski poznate pjesme “Zvončići” na šest načina. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *