Dom zdravlja Tuzla: Održan “okrugli sto” o izazovima u centrima za rani rast i razvoj djece do 6 godina

Prisutnima se obratio prof. dr. Samir Mačković, direktor Doma zdravlja Tuzla. Naveo je neke već pokrenute inicijative Doma zdravlja kada je ova tema u pitanju.

Programom i projektima u okviru obilježavanja 100-te godišnjice Doma zdravlja Tuzla održan je Okrugli sto na temu: ”Izazovi u Centrima za rani rast i razvoj zbog povećane potrebe za ranom intervencijom djece do 6 godina”.

Prisutnima se obratio prof. dr. Samir Mačković, direktor Doma zdravlja Tuzla. Naveo je neke već pokrenute inicijative Doma zdravlja kada je ova tema u pitanju. Ujedno je poželio sretan rad svim učesnicima uz nadu da će ovakav skup stručnjaka zasigurno dati i smjernice kroz bitne zaključke.

Moderator Okruglog stola bila je šefica Dispanzera za predškolsku djecu, dr Dijana Dugonjić.

Okrugli sto je rezultirao brojnim zaključcima za buduća usmjerena u ovoj oblasti, kao što su:

  • Preventivna uloga CRRR je bila nekada dostupna i u drugoj smjeni, zbog zaposlenih roditelja, te je multidisciplinarni pristup veoma značajan u radu sa porodicom i roditeljima.
  • Kroz primarnu pedijatriju treba razvijati preventivnu pedijatriju. Posebna pažnja se treba obratiti na ljekarska uvjerenja za djecu iz privatnih praksi, često se dešava da nije navedeno određeno odstupanje od razvoja šđto kasnije dovodi do loše saradnje između roditelja i institucija.
  • Potrebna je stalna podrška i pomoć od strane pedijatra, medicinske sestre, logopeda za prevazilaženje problema sa kojim su suočeni roditelji i njihova djeca.
  • Odjeli za rehabilitaciju djece pri Fizijatriji rade sa djecom od prvog dana rođenja jer je rana rehabilitacija najvažnija za dijete, kao i edukacija roditelja.
  • Usljed nedostatka kvalitetne tehničke opreme i nedostataka privatno izdatih ljekarskih uvjerenja često se zakasni sa detekcijom, posebno kada je u pitanju vid kod djece.
  • Potrebno je inisirati usklađivanje propisa privatnog i javnog sektora.
  • Rana detekcija od strane psihijatra je olakšana na osnovu nalaza psihologa te se odma pokreće intervencija, primarni nivo zdravstvene zaštite pripremi sve nalaze za daljni tretman u tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.
  • Potrebno je napraviti HODOGRAM za roditelje i njihovu djecu u primarnoj medicini od porodičnog ljekara prema svim potrebnim stručnjacima.
  • Inicirati dopunjavanje pravilnika o bolovanju za roditelje kako bi se istima olakšala briga o djeci te dopuniti esencijalnu listu kako bi lijekovi za nevedenu kategoriju bili besplatni.
  • Dopuniti listu o ortopedskim pmagalima za navedenu kategoriju.
  • Neophodno je dopuniti tim CRRR(Centar za rani rast i razvoj)sa potrebnim stručnjacima,kako bi se multidsciplinarno pristupilo djetetu i njegovim potrebama.
  • Potrebno je odrediti dužinu trajanja ukupnog tretmana nakon prvog pregleda te ga definisati u skladu sa postojećim pravilnicima.
  • Okupacioni terapeuti su navedeni u standardima i normativima kao potreban profil stručnjaka u CRRR no našem tržištu nema fakultetski obrazovanih okupacionih terapeuta.
  • Edukatori rehabilitatori su jedan od profila koji bi mogao biti značajan dio tima u CRRR no trenutno nisu prepoznati u standardima i normativima.
  • Struke ima dovoljno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti,samo je potrebno već postojeće kadrove kvalitetno rasporediti te uključiti i druge profile po potrebi.

Aktivni učesnici Okruglog stola su bili zdravstveni radnici Doma zdravlja Tuzla ( pedijatri, fizijatar, oftalmolog, specijalista porodične medicine, dipl. medicinska sestra), specijalista dječije neuropsihijatrije UKC Tuzla, zdravstveni suradnici (psiholog, socijalni radnik, logoped), specijalni edukator rehabilitator u ranoj ABA bihejvioralnoj analizi ponašanja i ranoj intervenciji, direktorica i predstavnici inkluzivnog tima predškolske Javne Ustanove ”Naše dijete” Tuzla, predsjednik UG ,,Imam pravo”.

Značajan doprinos radu Okruglog stola i značajnoj temi ranog rasta i razvoja dala je i direktorica ZZJZTK prof. dr. Majda Sarihodžić i načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, prof. dr Lejla Osmančević, saopćio je Ured za odnose s javnošću DZT.

Podijeli

One comment

  1. Nek’ ste ukljucili i penzionere/penzionerke u ovu strucnu raspravu. I oni sa svojim iskustvom i strucnost,i sigurno imaju sta da kazu na ovu temu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *