Cum grano salis: Bora Ćosić dobitnik književne nagrade “Meša Selimović”

Književni susreti “Cum Grano Salis” održani su 22. put, a nagrada se dodjeljuje za roman koji je objavljen u prethodnoj godini na jednom od južnoslovenskih jezika

Nagrada nije donesena jednoglasno (Foto: Tuzlainfo)

Ovogodišnji laureat književnih susreta “Cum Grano Salis” je pisac Bora Ćosić, kojem je uručena nagrada “Meša Selimović” za roman “Bergatova udovica”.

Književni susreti “Cum Grano Salis” održani su 22. put, a nagrada se dodjeljuje za roman koji je objavljen u prethodnoj godini na jednom od južnoslovenskih jezika.

Postupak dodjele Nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom podrucju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije započinje kandidovanjem objavljenih romana od strane selektora. Za svako govorno područje imenuje se po jedan selektor koji žiriju predlaže najmanje dva, a najviše pet romana objavljenih u prethodnoj godini na govornom prostoru za koji je selektor imenovan. Odluku o dodjeli nagrade “Meša Selimović” donosi petočlani žiri.

Žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, Andrej Nikolaidis, Andrea Lešić, Mirjana Đurđević i Branko Čegec odlučili su se da laureat ovogodišnjih susreta bude književnik Bora Ćosić, iako odluka nije donesena jednoglasno.

Na ovogodišnje književne susrete “Cum Grano Salis” selektori/ce za BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru za nagradu “Meša Selimović” predložili su 19 romana, a pet romana je ušlo u najuži izbor.

Tokom održavanja menifestacije upriličen je omaž Dževadu Karahasanu i in-memoriam Marku Vešoviću.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *