Drama u manastiru na Kosovu: Ubice opkolila policija

Kriminalna grupa koja je ubila policajca na Kosovu krije se u manastiru Banjska, nekoliko kilometara od mjesta napada.


Šta se događa u manastiru? (Foto: Istraga.ba)

Oko trideset dobro obučenih specijalaca koji su koristili blindirana vozila učestvovalo je u napadu na kosovsku policiju tokom protekle noći, saopćio je premijer Kosova Albin Kurti.

Nakon što su na sjeveru Kosova rano jutros napadnuti kosovski policajci, od kojih je jedan ubijen, nova drama u manastiru Banjska kod Leposavića.

Kako je saopćeno iz Eparhije raško-prizrenske prema njihovim informacijama grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

“Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi bezbjednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je također zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji”, navode.

Dodaju da eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob, prenose mediji.

– Srbijanski “zeleni čovječuljci” sa oklopnim vozilima nalaze se 15 kilometara unutar teritorije Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen – naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno optužuje Vučića da je „pribjegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“, navodi šef kabineta Vjose Osmani.

Kosovski premijer, Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srbijanske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *