Prelomno ročište političkog procesa „Rudnik soli Tuzla“: Tužilac Serhatlić prekršio ZKP!?

ekrem avdic
(Izvještava: Ekrem AVDIĆ, novinar)

Vrlo klimava optužnica kantonalnog tužioca, Ćazima Serhatlića, prvog po znanju do, kako se priča, Tomislava Ljubića, šefa mu, u slučaju političkog procesa „Rudnik soli Tuzla“, ulazi u fazu čuvene filmske komedije „Glup, gluplji“. Pri čemu epizodne uloge optuženih i odvjetnika im, nisu baš nezapamćene!

U prošli utorak su odvjetnici zbijali šalu sa tužiteljem Serhatlićem, pa mu je odvjetnik Enver Ćosićkić rekao:

Vi imate pravo da ne znate i da to neznanje ovdje pokazujete. Vaše pravo na neznanje veoma poštujem”!

Radovi na bušotinama Rudnika soli završene su prema planu. Šta je našao tužilac? (Foto: TuzlaLIVE)

Dakle, u devetnaestoj epizodi smiješnog demonstriranja optužnice protiv devetorice intelektualaca, uposlenika i onih nikako vezanih osoba za Rudnik soli Tuzla, bilo je sijaset budalaština koje su se činile mudrostima samo tužiocu i svjedoku mu Samiru Sejdiću, stručnjaku za čitanje sadržaja telefonskih općenja optuženih.

U utorak iza nas, vrli svjedok je prezentirao sve što je zabilježeno u oduzetim mobilnim telefonima Atifa Mujkića, Amira  Sušića, Amira Tursunovića, Suada Fejzića i Nermina Uljića.

Svi prezentirani podaci: poruke, razgovori, broj poziva, broj propuštenih, broj neodgovorenih, SMS poruke, fotografije službenih dokumenata Rudnika i tako dalje i dalje od opisa optužnice imaju sa njom veze kao Jelena Karleuša sa muzikom!

Kakve veze ima fotografija ulaza u Rudnik, fotografije javnih oglasa i drugih dokumenata Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva privrede i tako dalje i dalje od merituma optužnice?! Ili, pak, sasvim bezazleni brojevi poziva, propuštenih poziva između optuženih i drugih lica!?

Nakon što je svjedok prezentzirao popdatke sa mobilnih telefona Amira Sušića, Atifa Mujkića, Amira Tursunovića, Suada Fejzića i Nermina Uljića, čime je završena „telefonija“ , nastao je pravi prelom u sudskom procesu.

Naime, odvjetnici Bakir Hećimović, Omar Radončić, Omar  Malohodžić i Enver Ćosićkić su isticali da je skidanje podataka sa mobilnih telefona, mada nisu bili ni u kakvom doticaju sa krivičnim djelima koje je opisao u optužnici Ćazim Serhatlić, nije bilo zakonito, jer nijedan od optuženih nije dobio poziv i prisustvovao otvaranju telefona. Njima su se pridružili i ostali odvjetnici, “jer je tužilac prekršio član 85. Zakona o krivičnom postupku  Federacije BiH”, jednoglasni su.

A u tom članu  piše :

(1) Otvaranje i pregled privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije čiji popis nije moguć, zbog čega su stavljeni u poseban omot i zapečaćeni, vrši tužilac ili ovlaštena službena osoba na osnovu pismenog odobrenja koje je izdao tužilac.

(2) Osoba od koje su predmeti i dokumentacija oduzeti pozvat će se da prisustvuje otvaranju omota. Ako se ne odazove pozivu ili je odsutna, omot će se otvoriti, a predmeti i dokumentacija pregledati i popisati u njenoj odsutnosti.

(3) Prilikom pregleda predmeta i dokumentacije mora se paziti da njihov sadržaj ne saznaju neovlaštene osobe. O otvaranju omota sastavit će se zapisnik.

Odvjetnici su, u pisanoj formi, sutkinji Selmi Brkić, uputili zahtjev da se na idućem ročištu izjasni u vezi nepoštivanja člana 85. ZKP Federacije, od strane tužioca Serhatlića.

Smatranja sam, što bi rekao moj omiljeni pisac Svetislav Basara, da je riječ o tome  da je “tamburalo momče Serhatliću…” (Izvještava: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *