Escobar zabrinut zbog BiH: Dodik najveći izazov

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar u intervjuu za Glas Amerike je izrazio zabrinutosti u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

– Ona, kao što znate, ima pred sobom velike izazove. Najveći je to što Milorad Dodik dovodi u pitanje osnove stabilnosti i bezbjednosti uspostavljene prije više od 25 godina – Dejtonski mirovni sporazum i sve strukture unutar njega, uključujući uspostavljanje mira i poziciju visokog predstavnika. To je trenutno najveći izazov za Bosnu i Hercegovinu – naveo je Eskobar.

Založio se da strane koje, kako je rekao, imaju razvijen osećaj odgovornosti, pronađu način za osnaživanje Dejtonskog sporazuma i pokrenu evropski put Bosne i Hercegovine.

On je kazao kako kako je vrijeme da nakon propalih pregovora u Bruxellesu kosovska Vlada, koja djeluje po načelu “uzmi ili ostavi” mijenja pristup unutar dijaloga Kosova i Srbije.

Escobar je također istaknuo kako ne prihvaća kritike na račun djelovanja posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

“Lajčak uživa puno povjerenje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Poslije kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo potporu. Dakle, to je nešto s čime će on (Kurti) morati nositi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od milion i po stanovnika uvjeriti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promjeni taktiku”, rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

Escobar je također istaknuo kako bi Srbija trebala uvesti sankcije Rusiji jer ne bi trebala biti “kako stranac u evropskoj porodici”.

“Reći ću kako smatramo da Srbija treba uvesti sankcije. Ona nema nikakvu zakonsku obvezu to učiniti i očigledno je da se radi o državi koja samostalno provodi vlastitu vanjsku politiku. Dakle, to je ono što smo dosljedno prenosili i ja ću to ponoviti”, istaknuo je Escobar.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji a njezin predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz evropskih zemalja. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *