Dnevnik: Šljakište kao tuzlansko grobno smetljište (Video)

Piše: Derviš Čičko, društvenopolitički analitičar (Foto: Dženat Dreković)

Tuzlanska gradska vlast može sasvim jednostavno dokazati sopstveni podnošljivi kapacitet zdrave pameti, te javno i otvoreno odustati od potpuno sumanutog projekta Gradskog groblja na još aktivnom šljakište Drežnik TE “Tuzla”.

Tuzlansko šljakište otrova (Screenshot)

Ne radi se tu samo o infantilno propaloj investiciji i bacanju, za sada, u bezdan gotovo 4 miliona KM budžetskog novca, nego i o nekrofilnom ludilu “u akciji”, sa patopsihološkom potkom nipodaštavanja i ponižavanja budućih umrlih, a i živih, Tuzlaka.

U pitanju je “bipolarna radost nuđenja” otpadnog građevinskog iskopa odloženog na teren šljakišta, kao poželjno mjesto, navodno, vječnog počinka za sve nas.

Da je i iz pameti desetostrukog neostvarenog nobelovca, a i ordinirajućeg nasljednika tog legata, previše je. (Piše: Derviš ČIČKO, društvenopolitički analitičar)

Podijeli

10 0 komentara

  1. Koliko je poznato javnosti gradsko groblje/mezarje se gradi na djelimično rekultivisanoj industrijskoj deponiji šljake i pepela (čvrsti ostaci sagorijevanja uglja iz TE) Drežnik a ne na susjednoj, trenutno aktivnoj, deponiji Jezero. Nadaj mo se da je struka javno kroz urbanističku, ekološku i građevinsku dozvolu izrekla (i propisala potrebne dodatne mjere) svoj stručni stav o svim tehničkim i okolinskim aspektima korištenja nekadašnje deponije šljake i pepela za ovu namjenu.

  2. Da. To je teoretska akrobatika, potrebno je lično otići na lice mjesta i provjetiti da li bi se poželjela takva lokacija za ukop. Lični ili za užu familiju. Sve drugo je samo naklapanje.

  3. Stvarno ne vidimi ništa sporno kod korištenja ovog zemljišta. Prvi bih ja potpisao da budem tamo jednog dana ukopan.
    Tekst ne prati niti jedan dokaz o štetnosti ili opasnosti koji bi promjenio moj stav.
    Uostalom, isto tako i vi možete potpisati da ne želite i da vam članovi porodice traže neke alternative.

  4. Naravno. Jedino pogledajte poizbliže “zemljište” i okruženje, pošto ne govorimo o istoj stvari.

  5. U vjerovatno završnom komentaru na ovu kolumnu navodim sljedeće činjenice koje nisu teoretska akrobatika kako navodi gospodin Čičko.

    Dakle, u toku je izgradnja centralnog gradskog groblja na bivšoj deponiji šljake i pepela Drežnik čija je eksploatacija završena prije približno 50 godina i koja je davno rekultivisana u skladu sa tadašnjim zakonskim propisima.
    Nakon rekultivacije ovu veliku zemljišnu parcelu Elektroprivreda je poklonila gradu i po istom osnovu troškovi ukopnog zemljišta na ovom budućem groblju/mezarju trebaju biti značajno niži.
    U postupku ishodovanja urbanističke i okolinske dozvole za izgradnju ovog komunalnog objekta dobijen je odgovor da li zemljišni volumen ove parcele (koji je ispod relativno tankog površinskog humusnog sloja popunjen čvrstim talogom šljake i pepela) može (i pod kojim uslovima) biti ukopno mesto naših najmilijih i da li su zanemareni neki aspekti koji nisu tehnički.

    Video prilog ove kolumne se odnosi na susjednu deponiji Jezero koja je u završnoj fazi eksploatacije i nije u kontekstu ove priče. Zbog toga ova kolumna nema uobičajeno dobar kvalitet kolumni ovog autora.

  6. Promašili ste suštinu, a i formu: jednostavno, sve što ste naveli je netačno i na razini alternativnih činjenica, pa očigledno da niste bili na licu mjesta i bavite se fantomskim foteljaškim salonskim kontemplacijama forme radi. Izuzev fakta da je EP poklonila Gradu 36 ha starog zapunjenog izraubuvanog šljakišta. Dakle, nema stvarnog kvalitetno planski rekultiviranog zamljišta u dotičnoj zoni pogodnog za groblje, pa se u prvoj fazi ovog tužnog projekta pristupilo nasipanju grobišta usputnim otpadnim građevinskim iskopom; aktivni dio šljakišta ima sasvim direktne veze sa grobištem, od kojeg je odijeljeno običnom nehermetičnom zemljanom branom i ima značajno višu gornju kotu vode preostale iz hidrauličkog transporta šljake i pepela, pa je podzemna hidro-razmjena potpuno izvjesna i očigledna. Takođe, nasuti otpadni građevinski iskop namijenjen za grobište je višestruko porozniji i vodopropusniji od puno debljeg poluokamenjenog sloja šljake i pepela, pa će, vrlo vjerovatno, kišno periodično ukopana tijela biti potopljena. Uostalom, upravo je zbog toga urađen obiman sistem internog odvodnjavanja groblja, ali visinski tačno do početne gornje kote taloga šljake i pepela, tako da će tečni produkti saponifikacijskog raspada ukopanih tijela zajedno sa kišnicom biti dijelom sistema lokalnih otpadnih voda i td. Pogodnost pristupa groblju je posebno teško pitanje, a o sferi civiliziranosti i humanog odnosa i poštovanja spram umrlih, s obzirom na topografsko okruženje, bespredmetno je i govoriti. Uostalom, “neka događaji govore”, oni bliskobudući. Naravno, i “kvalitet kolumni” je potpuno retoričke prirode, primarno za sve one koji se kukavički skrivaju iza “slova i brojeva”, koji time i ne znače ništa. Barem značajno, do razine neprovjerene trač-akrobatike “uvrijeđene seoske mlade”.

  7. Gospodine Čičko, nakon Vašeg komentara ja sam razočaran činjenicom da i Vi kao intelektualac participirate u trivijalizaciji i banalizaciji javnog debatnog prostora. Dajete sebi za pravo da nekog koga apsolutno ne poznajete smatrate nekompetentnim za iznošenje činjenica, koje u ovom slučaju očigledno ne konvergiraju sa ciljevima Vašeg teksta.
    I da ponovim, zbog čitalaca ovog ozbiljnog portala. Vjerovatno se može kritikovati traljava realizacija projekta izgradnje centralnog gradskog groblja na bivšoj deponiji šljake i pepela Drežnik ali ne i sam projekat koji je generalno dobar (to je mišljenje struke).

  8. Pa, kako Vas se može poznavati, kada ste se smišljeno sakrili iza “nick-name”-a. Takođe, nečiji hipotetični potencijal da daje “kompetentne činjenice”, ne znači, konkretno u ovoj prilici, i da ga ostvaruje. “Mišljene struke” koje Vi spominjete je najobičnije Potemkinovo selo i najobičnija kompromitirajuća svinjarija samim pristajanjem na potpuno neprimjerenu lokaciju i okruženje, kojom je dezavuirano i samo arhitektonsko rješenje, koje uopšte nema doticaja sa suštinom problema. Vrlo teško je braniti konačni letalni ishod cinizmom “uspjele operacije”, kao što to Vi pokušavate. Bez ikakve potrebe.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *