Sindikati trgovine saglasni: Neradna nedjelja je prvi korak ka radničkim pravima

Predstavnici Sindikata trgovine iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije danas su se u Sarajevu zajedno obratili javnosti na temu borbe za prava radnika u sklopu projekta “Zajedno za prava radnica i radnika u trgovini”.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Mersiha Beširović:

“Mi sindikati trgovine Jugoistočne Evrope smo shvatili da zajedno možemo više. Svi se suočavamo sa istim izazovima. Želimo pojačati prava radnika koje zastupamo, a onda i jačati Sindikate. Ovdje smo da ozvaničimo zajednički odbor. Poruka svim radnicima da zajedničkim snagama možemo više i neophodno je da se oni organizuju i onda dalje bore za svoja prava”.

“Ovaj projekat je za nas odgovor na stanje koje se dešava u BiH. Sindikat je jako razjedinjen. Neradna nedjelja je već realnost u regionu, ali kod nas ne. Osigurati neradnu nedjelju je prvi korak ka ostvarivanju radničkih prava u BiH. Razgovarali smo sa ministrom Delićem, neophodno je izmijeniti Zakon o radu. Rad za nedjelju i praznike bi morao biti i mnogo više plaćen. U našem sektoru je prvi prioritet povećanje plata, jer oni rade za jako niska primanja, a drugi je neradna nedjelja”, prenose Vijesti.ba.

Sonja Knežević, predsjednica Sindikata za trgovinu Crne Gore:

“Sindikalno organizovanje nam je najveći problem, jer poslodavci ne dozvoljavaju osnivanje Sindikata u svojim firmama. Kršenje pravila u Zakona u radu sto se tiče slobodnih dana, rada za vikende, praznike… Mi smo se izborili da nedjelja bude jedna od neradnih dana, radilo se i za državne i vjerske praznike, a 80% radne snage je ženska. Izborili smo se zahvaljujući razumijevanju poslanika u Skupštini i uvedena je neradna nedjelja. Nekad se prave izuzeci za vrijeme ljetne i zimske sezone. Privredna komora je bila inicijator za ovo. I nakon uvođenja neradne nedjelje, ne vidi se pad prometa, radna snaga uvijek fali i tako da su svi argumenti poslodavaca pali u vodu”.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske:

“Mi smo dio Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i ove godine nam je najveći cilj povećanje broja kolektivnih ugovora. Važno je da surađujemo i da budemo jedni drugima podrška. Sam čovjek ne može ništa, a udruženi u Sindikate možemo. Danas u hrvatskoj trgovini nedostaje na hiljade radnika. Kroz ovaj projekat možemo motivirati ljude da postanu članovi Sindikata i da se izbore za svoja prava”.

Slobodan Trendafilov, predsjednik Saveza sindikata Sjeverne Makedonije:

“U Makedoniji situacija nije nimalo bajna, zato smo tu da djelujemo zajedno. Nedjelja je neradni dan i za 90% radnika u trgovini, mi smo željeli da bude 100% ali u tome nismo uspjeli. Dnevnica za rad nedjeljom je dupla. Sa novim zakonskim rješenjem smo se izborili da 90% ljudi u Makedoniji ne radi nedjeljom i za praznike, ali je problem što i dalje mnogi rade za minimalnu platu”.

Josefina Londmark, predsjednica Švedskog sindikata trgovine:

“U Švedskoj su Sindikati radnika u trgovini važan faktor društva. I mi imamo slične probleme kao vi u ovoj regiji. Jedan od problema je to da trebamo radni balans za naše radnike. Zaposlenici traže da uposlenici uvijek budu prisutni i da reaguju uvijek kada ih oni traže, dok radnici žele to vrijeme za sebe. Iako imamo različita tržišta, imamo slične probleme”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *