Tuzlansko kraljevstvo budala u akciji: Uništiti “Deling” doo Tuzla!

Piše: Derviš Čičko, društvenopolitički analitičar (Foto: Dženat Dreković)

Vjerovatno po prvi puta od uvođenja Zakona o javnim nabavkama, Elektroprivreda BiH Sarajevo je objavom liste Privrednih društava u sukobu interesa sa njom, na koju je uvrstila posebno i “Deling” doo Tuzla, počela da siječe granu na kojoj sjedi, zajedno sa svima nama.

“Deling” doo Tuzla je inače jedna od vrlo rijetkih domaćih “samoniklih” proizvodnih firmi šire regionalnog značaja iz zahtjevnog elektroenergetskog sektora i može se u tehnološkom smislu mjeriti sa sličnim preduzećima i iz EU.

Osnovana je daleke 1991.g., te do današnjih dana nema afera, prljavih rabota, namještenih poslova, krupcionaških afera i sličnih “uobičajenih” paraposlovnih svinjarija u svijetu novokomponiranih bogataša i njihove političke kamarile šemana “posl'o me Asim” i sl.

Nemaju niti bilo kakvih dubioza ili poreznih utaja, dugova prema radnicima, poslovanja “na crno i ispod tezge” etc.

Upošljavaju oko 250 radnika, od toga i do dvadesetak, mahom vrhunskih inženjera,  fahmana iz različitih užih specijalnosti, uz pristojne plaće.

Takav visoki poslovni rejting “Delinga” unazad 32 godine i stalno tehnološko napredovanje i rast, nisu mogli biti nezamijećeni od domaćih “političkih elita”, posebno onih tuzlanskih.

Opaka i morbidno nekrofilna ideja da se “Deling” efikasno skrati za glavu, puštena je, nažalost, u opticaj čim su lokalne užezavičajne i širetuzlanske “dahije” prešle famoznu Karaulu i ustoličile se u Šeheru u Vladi FBiH i Elektroprivredi.

Kriptotuzlaci i taze naturalizirane Sarajlije su brzo stavili “Deling” na crnu listu “sukoba interesa” sa EPBiH i de jure stavili gotovo nepremostivu rampu ovoj firmi za bilo kakvo međusobno poslovanje, trasirajući im put prema izuzetno dramatičnim uslovima preživljavanja. Dakle, “katil-ferman”, bez presedana i prijetnja opstanku ove ugledne firme i njenih uposlenika.

Čini se da su Tuzlaci u izvršnoj vlasti najveći din-dušmani upravo onima koji su ih tamo izborno i ustoličili: Tuzlacima.

Možda vas zanima

Pogledajte jedan od objekata Deling-Investa

Da bi stvar bila potpuno, ali opasno, tragikomična famozni “sukob interesa” se sastoji u tome da je u Upravu EP BiH nedavno imenovana bliža rođaka vlasnika “Delinga”. Što bi narod rekao, “pravna država na djelu”, ali u razornom sukobu interesa sa zdravom pameću, ako je i ima imalo preostale.

Naravno, postoji zasigurno i puno šira prljava političko-poslovna pozadina ovog sramotnog juriša na sve što nije u paramafijaškim čeljustima svevladalačkih varvarskih “novih ljudi i vremena” besčašća.

Za “Deling” doo Tuzla, u današnjem “poganom vaktu za dobra insana”, to može biti samo vrhunski kompliment izvrsnosti. Više nego dovoljno. (Piše: Derviš ČIČKO, društvenopolitički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

7 0 komentara

  1. Ja sam mislio da ste Vi Čičko objektivniji.

    Ovo oko sukoba interesa jeste tragikomično i to treba adresirati (ne treba Delingu član u UO, imaju oni i druge načine da izlobiraju posao ako žele), ali ovi panegirici su ispod Vaše razine.

    Deling je, kao i oni koji su mu ovo smjestili, samo jedan od krokodila u našoj neokapitalističkoj bari, ništa manje nevin od ostalih.

  2. Nije baš jasno šta ste imali na umu, pošto svaki panegirik uvijek podrazumijeva lični interes ili pokušaj njegovog ostvarenja, što u ovom slučaju ne postoji. Takođe, nema potrebe uopšte idealizirati bilo koga, pa niti “Deling”, ali radi se samo o javno dostupnim oficijelnim podacima o poslovanju i ništa više. Naravno da je Vaše pravo, pa makar bili i samo “J.”, da imate drugačije mišljenje, što je uvijek dobrodošlo.

  3. Deling zaslužuje svaku dobru riječ – za sada samo pozitivne priče o njemu – SVAKA ČAST i potpuno razumijem zašto ovaj tekst

  4. Uspješan razvoj ove firme nije samo plod vizionarstva njenog vlasnika već i strukovna potpore najboljeg djela elektro energetske struke ovog grada kao i iste saradnje sa eminentnim profesorima Elektro tehničkog fakulteta Tuzla i šire.
    Ovaj sukobi interesa JP EPBiH je sigurno namješten od lokalne
    politike ali obstaće ova firma i bez privremenog prekida poslovanja sa spomenutim javnim preduzećem

    • Nema sumnje da će srednjeročno neuporedivo veću štetu pretrpjeti EPBiH, pošto će biti teško popunitu profesionalni fahnanski vakuum načinjen ovom neshvatljivo dotupavo maliciioznom odlukom kratkog daha, ali ozbiljnih posljedica..

  5. Uz dužno poštovanje i pravo na sopstveno mišljenje, moram Vam replicirati na neke tvrdnje. 1991. godine je registrovan KODELING i to u potpunosti zahvaljujući ovo KO u nazivu. DEL je tu došao jer je tada bio uslov da imate inžinjera. O razilaženju ne bih previše, Dalje, Deling se, kao i velika većina drugih, obogatio bijednim plaćanjem radnika i utajivanjem poreza. Da, naoko su pristojne plate. Ali koliko ste upoznati da radnici u Delingu prave 250 pa i više sati mjesečno? Na račun se plaća minimalac plus neoporezivi dio toplog obroka, prevoz itd. Ostaloo ide u kovertu kao i kod većine drugih. Dakle, utaja poreza i prihoda. Ništa u ovoj državi nije idealno i skoro niko nije bez oraha u džepu.

  6. Stvar je dosta jednostavnija i radi se o javnom činjeničnom legalitetu, baš kao i Vaš “nick-name”: nema potrebe skrivati bilo šta, posebno kada se radi o fiskalnim putevima javnog novca. Uostalom, niti “Deling” ili bilo ko drugi nije “sveta krava”, indentificirajte se, pa iznesite činjenice. Trivijalna procedura i korisna. Naravno.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *